Vaihtoon?

Oletko miettinyt vaihtoonlähtöä, mutta mietityttääkö sinua vielä useampi asia?

Kokosimme sinua varten kolmen vaihdossa olleen kokemuksia ulkomailla opiskelusta ja linkitimme loppuun vielä olennaisimmat linkit Flammaan. Omista kokemuksistaan kertovat Heta, joka oli vaihdossa Hollannissa keväällä 2016. Marika, joka oli vaihdossa Birminghamissa Englannissa syksyllä 2015 ja Rosa, joka matkusti vaihtoon Euroopan ulkopuolelle Singaporeen syksyllä 2016.

1. Mikä innosti sinut lähtemään vaihtoon? Mihin vaihtokohteeseen päädyit?

Heta: Innostuin lähtemään vaihtoon, koska olin haaveillut siitä koko ikäni. Päädyin vaihtokohteeseeni Hollantiin, koska olin kuullut maasta pelkkää hyvää. Kohdemaani koulutusjärjestelmän taso oli myös hyvä.

Marika: Olen aina halunnut asua jonkin aikaa ulkomailla ja erityisesti Englannissa kielen ja kulttuurin takia. Opiskelen myös englanninopettajaksi, joten Englanti oli myös siksi luonnollinen kohde. Päädyin Birminghamiin.

Rosa: Hain koska halusin päästä tutustumaan Singaporen koulutusjärjestelmään ja hyvämaineiseen opekoulutukseen, asumaan kampusalueelle, saada uusia kokemuksia, ystäviä ja toki myös päästä matkustelemaan Aasiaan. Pääsin Singaporeen NIE:iin (National Institute of Education).

2. Mikä jännitti eniten ennen vaihtoon lähtöä? Oliko jännitys lopulta turhaa?

Heta: Minua jännitti eniten sopeutuminen, sillä en ollut aikaisemmin asunut ulkomailla. Jännitin aivan turhaan, sillä Hollanti ei ole maana hurjasti erilainen verrattuna Suomeen. Lisäksi sopeutumista auttoi se, että kaikki muut vaihtarit olivat samassa tilanteessa kuin minä. Meistä muodostui nopeasti hyvä ja tiivis porukka.

Marika: Lähinnä jännitti lähteä pois kotoa tuttujen ihmisten luota pitkäksi aikaa, ja se, että ulkomailla olisi yksin. Vaihtoaika tuntui kuitenkin lopulta tosi sopivan pituiselta, enkä jäänyt yksin.

Rosa: Lähinnä jännitti erilaiset taudit ja jos jotakin sattuisi reissussa. Myös kuumuus mietitytti etukäteen, koska Singaporessa käyneet sitä tuskastelivat. Lopulta jännitys oli turhaa, koska mikään tauti ei ole (toistaiseksi) iskenyt ja jatkuvaan hikoilemiseenkin on tottunut.

3. Mitkä olivat kolme hienointa asiaa mikä jäi vaihdosta käteen?

Heta: Kolme parasta asiaa olivat uudet ystävät, kielitaidon parantuminen sekä hauskat reissukokemukset muiden vaihtareiden kanssa.

Marika: Matkustaminen ympäri Britanniaa ja Irlantia oli ehdottomasti hienoin juttu, ja matkustin todella paljon. Myöhemmin ei ehkä tule tilaisuutta samanlaiseen matkustamiseen. Toisaalta hienoa oli myös, kun vaihtokaupunki alkoi tuntua omalta, ja sai kokea niitä kulttuuriin liittyviä juttuja, joita oli lähtenyt hakemaan. Lisäksi ystävystyminen vaihtokavereiden kanssa oli mahtavaa.

Rosa: Kohtaamiset ja keskustelut ihmisten kanssa ympäri maailmaa, oppimisen hetket (niin luokkahuoneessa – mulla oli aivan mahtavat kurssit ja opettajat – kuin sen ulkopuolellakin) ja onnellisuus. Se ettei lukukauteen mahtunut yhtäkään huonoa päivää on musta aika upeeta.

4. Minkälaista oli opiskelu ulkomailla?

Heta: Opiskelu tuntui ehkä hieman helpommalta, mutta mielekkäältä. Oli kiva kokeilla opiskelua englannin kielellä.

Marika: Birminghamin yliopisto (BCU) ei ole kovin kovatasoinen. Opiskelin lisäksi omaa vuosikurssiani alempana, joten opiskeltavat jutut eivät olleet vaikeita eivätkä vieneet kovinkaan paljon aikaa. Se oli hyvä, koska aikaa jäi matkustamiseen. Toisaalta pääsin opiskelemaan entuudestaan tuttuja asioita eri näkökulmasta ja kurkistamaan Englannin koulumaailmaan, mikä oli mielenkiintoista.

Rosa: Singaporessa opiskeluun suhtaudutaan todella vakavasti, mutta vaihtareihin suhtaudutaan tietyllä keveydellä – onneksi. Koko lukukauden ajan seurattiin samaa lukujärjestystä. NIE:ssä on paljon pienryhmäopetusta, yhdelläkään massaluennolla en joutunut syksyn aikana istumaan. Erilaisia arviointitapoja käytetään laajalti. Kaiken kaikkiaan innovatiivista ja innostavaa opetusta. Jatkoon.

5. Lähtisitkö uudestaan, jos se olisi mahdollista?

Heta: Voisin kuvitella lähteväni uudestaan. Erityisesti harjoitteluun lähtö ulkomaille voisi kiinnostaa.

Marika: En välttämättä lähtisi Erasmus-vaihtoon uudestaan, vaan aion tulevaisuudessa matkustaa enemmän itsenäisesti. En kuitenkaan mistään hinnasta olisi jättänyt vaihtokokemusta väliin.

Rosa: Kyllä. Heti tammikuussa.

Mikäli innostuit vaihtoon lähtemisestä, niin katso vielä ajantaiset tiedot Flammasta. Tässä linkit!

Vaihto-opiskelun periaatteet
Tämän hetkiset vaihtopaikat
Yleistä infoa hakijalle
Ohjeita vaihtoon lähtevälle
Ohjeita vaihdosta palaavalle

Mainokset