Fuksien ABC

Ainejärjestöt – Toimivat opiskelijan edunturvaajina ja vauhdin takaajina. Ainejärjestöt järjestävät opiskelijoille toimintaa laidasta laitaan ja niihin liitytään pääaineen mukaan.

Akateeminen vartti – Yliopistolla mikään ei ala tasalta, jollei toisin ilmoiteta. Aloitus on 15 yli (paitsi tentit). Luennoille sekä opiskelijat että luennoitsija saattavat saapua milloin sattuu, mutta ryhmissä on tarkoitus olla ajoissa.

AKK ry – Aikuiskasvatuksen Kilta on opiskelijajärjestö, johon yleisen ja aikuiskasvatustieteen opiskelijoiden kannattaa liittyä. Järjestöön saa liittyä kaikki kasvatuksesta kiinnostuneet.

AKTI – Peducan tapahtumajaos, jonka kautta osallistuminen ainejärjestön toimintaan on helppoa ja hauskaa! AKTIssa jokainen voi toteuttaa itseään haluamallaan tavalla bileiden, kulttuuritapahtumien, liikunnan tai kaikkien näiden osa-alueiden parissa.

Aleksandria – Alluksikin kutsuttu Kaisaniemessä sijaitseva informaatiokeskus, jossa tulet olemaan aivan liian usein ja aivan liian myöhään kirjoittamassa esseitä. (Toivottavasti et.) Aleksandriaan pääsee myös yöllä datailemaan, mikäli omistat yökäyttöavaimen.

Alina-sali – Uudella ylioppilastalolla sijaitseva juhlasali, jossa järjestetään sitsejä. Täältä tulet siis löytämään itsesi laulamassa sitsilauluja ja toisinaan myös bilettämässä muuten vaan.

Amanuenssi – Yliopiston opinto-ohjaaja, joka kuuluu laitoksesi henkilökuntaan. Hänen tehtäviinsä kuuluu vastata kaikkiin oman pääaineesi opiskeluun liittyviin kysymyksiin, niin mahdottomiin kuin mahdollisiinkin. Toisaalta amanuenssi on usein laitoksen työllistetyin henkilö, joten kannattaa myös miettiä saisiko tiedon nopeammin jostain muualta, esim.  WebOodista, tuutoreilta.

Appro – Tapahtuma, jossa saat haalarimerkin kiertämällä tiettyjä baareja ja juomalla tietyn määrän annoksia. Suurimpia Helsingissä järjestettäviä approja ovat Limeksen ja Helsinginkadun approt.

Athena – Siltavuorenpenger 3 A, jossa vanha luentosalikulttuuri kukoistaa.

Aurora – Siltavuorenpenger 10:ssä sijaitseva oppimiskeskus, jossa kulutat fuksivuonna käsittämättömän paljon aikaa. Erityisesti auditorio SP10 A1 tulee tutuksi. Etsi salainen oikoreitti talosta ulos!

Avajaiskarnevaalit – Yliopiston yhteiset avajaiset keskustakampuksella. Avajaiskarnevaaleilla voit haalia haalarimerkkejä, testata sitsikulttuuria, kuunnella mieskuoroa, osallistua arvontoihin ja tutustua vaikka kaikkiin ylioppilaskuntamme järjestöihin.

Conddoori – Kaikkien kasvisten yhteinen olohuone Minervan K2-kerroksessa. Oiva paikka tutustua muihin opiskelijoihin tai ottaa päiväunet.

Condus – Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan tiedekuntajärjestö, jonka jäsen sinäkin olet oman ainejärjestösi kautta! Condus järjestää tapahtumia ympäri vuoden ja valvoo käyttisopiskelijan etua tiedekuntamme päätöksenteossa.

condus logo
Condus ry.

Dekaani – Tiedekunnan johtaja. Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan dekaani on tällä hetkellä ihastuttava kasvatustieteen professori Patrick Scheinin. Patea voit mennä nykäisemään hihasta vaikka Oliviassa, mikäli olet pöytäseuran tarpeessa. Muista kuitenkin, että kyseessä on dekaani, muista siis korrektit pöytätavat.

Didacta – Ruotsinkielisten kasvatustieteilijöiksi tai lastentarhanopettajiksi opiskelevien ainejärjestö.

Didaktinen kolmio – Käsite, jota ilman luokanopettajaopiskelija ei pääse tenteistä läpi.

Domus Gaudium – Uusi uusi eli kolmas ylioppilastalo Leppäsuonkadulla. Siellä sijaitsee mm. kotoisa Reximme.

Ebe ry – Lastentarhanopettajaksi opiskelevien ainejärjestö.

Edari – HYYn edustajisto eli pienoiskokoinen eduskunta. Edustajistovaalit pidetään kahden vuoden välein. Jokainen HYYn jäsenmaksun maksanut opiskelija on äänioikeutettu.

Edunvalvonta – Vaikealta kuulostava sana, joka oikeasti tarkoittaa vain opiskelijoiden opintoasioista, hyvinvoinnista ja oikeuksista huolehtimista. Edunvalvonta on ainejärjestöjen tärkein tehtävä.

Ennakkopiknik – Fukseille tarkoitettu tapahtuma juuri ennen opiskeluajan alkua elokuussa. Tarkoituksena tavata muita fukseja ja tuutoreita hengailun ja tutustumisen merkeissä, kannattaa tulla!

Erikeepperi ry – Erityispedagogiikan opiskelijoiden ainejärjestö.

ESN – Erasmus Student Network, yhdistys, joka järjestää tapahtumia Helsinkiin saapuville vaihto-opiskelijoille. ESN:n kautta tapaat helposti ulkomaalaisia vaihtareita.

Flamma – Yliopistolaisen sähköinen työpöytä, joka on jo lähes historiaa. Uusimmat tiedot löydät Guidesta.

flamma
Flamma – yliopistolaisen työpöytä.

Fuksi – Sinä, nauti!

Fuksiaiset – Conduksen järjestämät syyskuun puolivälin railakkaat yhteisriennot, jossa testataan fuksiryhmien yhteenkuuluvuutta, luovaa hulluutta ja sinun halutessasi myös virvokkeiden vaikutusta nopeuteen. Parhaat palkitaan, näitä ei kannata missata!

Fuksiblogi – Täältä löydät koottuna kaiken fuksin tarvitseman infon.

Guide – Täältä pitäisi löytyä kaikki tarpeellinen ja vastaus kaikkeen mitä ikinä yliopistolla haluat tietää.

Gustavus Rex – Conduksen klusteri, kavereille Rex, on conduslaisten käytössä oleva toimitila sekä monien tapahtumien ja bileiden etko-/jatkopaikka. Rex löytyy Kampista osoitteesta Leppäsuonkatu 11.

Haalarit – Opiskelijan turkoosi univormu. Riennoissa sinua suojaava mainoksin, merkein ja tekstein kirjavoitettu kurapuku, jonka suojissa löydät kadoksissa olleen lapsenmielisyytesi. Eri laitoksilla erivärisiä. Haalarit niskaan ja aivot narikkaan.

Hallopedi – Hallinnon opiskelijaedustajat, jotka edustavat meitä erilaisissa laitoksissa yliopistolla.

HAO ry – Helsingin aineenopettajiksi opiskelevien ainejärjestö.

Helka – Kaisa -kirjaston tietokanta. Täältä voit hakea Kaisan teoksia, lainata e-kirjoja sekä katsoa omia tietojasi.

HOPS – Henkilökohtainen opintosuunnitelma on alustava väkerrys jonka sisällöstä amanuenssi/opettajatuutorisi on yleensä kiinnostuneempi kuin sinä itse. Käytössä on myös eHOPS. Älä ota sitä vakavasti, pääasia on, että tiedät suurin piirtein mitä olet opiskelemassa tulevassa periodissa. Se on vain siksi, että jonkun on periaatteessa pakko valvoa meidän opiskelujamme.

HY – Helsingin yliopisto.

HYAL ry – Helsingin yliopiston ainejärjestöläiset. Hyalin edustavat pitävät ainejärjestöjen puolta ylioppilaskunnassamme.

HYY – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on se, johon me kaikki kuulumme ja joka kaiken yläpuolella huolehtii eduistamme ja tarjoaa enemmän palveluita kuin tiedätkään (esim. YTHS).

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.

Iso Pyörä – Helsingin yliopiston uudistus, johon sisältyy tutkintorakenteiden uudistuksia, tiedekuntamuutoksia, oppiaineiden monialaistumista sekä taloudellisia muutoksia.

JOO – Joustava opinto-oikeus. Jos haluat opiskella Helsingin yliopiston ulkopuolella, vaikka Oulussa sivuaineen, sinun on haettava joustavaa opinto-oikeutta. Hakemuksiin vastataan pääsääntöisesti ”joo”. Perusopinnot tulee olla kirjattuna WebOodiin ennen JOOn hakemista.

Kaisa-talo – Syksyllä 2012 avattu Helsingin yliopiston rakennus, jossa toimii yliopiston pääkirjasto. Kaisa-talosta löydät huikeat näköalat, paljon ryhmätyötiloja (jotka tosin kannattaa varata etukäteen) sekä viihtyisän kahvilan. Kaisa-taloon kannattaa kehittää rakkaussuhde, sillä se on sen arvoinen.

Kielikeskus – Keskus, jossa toteutetaan kaikki yliopistolla tapahtuva kieltenopetus. Täällä tulet opiskelemaan vähintään ruotsin ja englannin kurssit, jotka kuuluvat tutkintoosi.

Kompleksi ry – Psykologian opiskelijoiden ainejärjestö.

Kopeda ry – Kotitalousopettajiksi opiskelevien ainejärjestö.

Kopo – Jokaista opiskelijaa koskeva koulutuspolitiikka. Käytännössä opiskelijoiden eduista huolehtimista ja vaikuttamista. Hallopedit ja ainejärjestöt hoitavat yleensä. Jos kiinnostuit, niin rohkeasti ainejärjestötoimintaan mukaan!

Kasvatustieteellinen tiedekunta – Meidän tiedekuntamme, joka sijaitsee Siltavuorenpenkereellä. Tuttavallisemmin Käyttis. Tunnetaan muissa paikkakunnissa nimellä Kasvatustieteellinen tiedekunta, mutta Helsinki haluaa olla erilainen (ja paras).

Luentosali – Hiljaisuuden tyyssija. Näitä löytyy ympäri kaupunkia ja niiden tarkoitus on edistää opintopisteiden kertymistä mikäli tajuat oikeasti opiskella etkä pode edellisen illan morkkista. Niissä ei aktiivinen opiskelija kuitenkaan paljoa ehdi käymään.

Lukupiiri – Ennen tenttiä kokoontuva porukka, joka ei ole jaksanut lukea koko tenttialuetta itse, vaan toivoo kuulevansa puuttuvat tiedot muilta. Testattu, vaihtelevalla menestyksellä toimivaksi todettu.

Minerva – Oppimiskeskuksemme Siltis 5 A:ssa

Riikka Helminen Siltis2
Minerva, Siltavuorenpenger 5 A. (c) Riikka Helminen

Minerva-tori – Siltavuorenpenkereellä, Minerva-rakennuksessa sijaitseva uudenlainen, toiminnallisuutta ja erilaisten teknologioiden opetuskäyttöä tukeva oppimisympäristö. Täällä tapaat usein ulkomaalaisia professoreita ihastelemassa suomalaista opettajankoulutusta.

Moodle – Sähköinen oppimisalusta. Täältä löydät monien luentojen luentokalvot ja kurssimateriaalit.

OAJ – Opetusalan ammattijärjestö, johon opeopiskelijat kuuluvat SOOLin kautta.

Olivia – Oma Unicafemme Minervassa. Sieltä saa ruokaa ja siellä törmää usein uusiin, vanhoihin ja tuttuihin. Siellä on myös hyvä pakoilla työskentelyä. Olivia on keskustakampuksen Unicafeista kaunein.

Opinto-opas – Niistä löytyy kaikki tarpeellinen tieto kurssien sisällöistä, tenttikirjoista jne.

Opintopiste, op, noppa – Äärettömän väljä jopa lähes mielivaltainen määre kunkin kurssin suorittamiseksi vaaditulle työmäärälle. Yksi opintopiste vastaa yliopiston mukaan noin 27 tuntia opiskelua.

Opintotuki – Tilillesi tupsahtanut rahasumma, jonka vuoksi joka kuukauden viides päivä alat kuumeisesti odottaa seuraavan kuukauden neljättä päivää.

Opiskelijaneuvonta – Jos kaipaat tukea tai apua opintoihin liittyvissä asioissa, ota yhteyttä

Opiskelijanumero – Löytyy opiskelijakortistasi ja sitä udellaan mm. tenteissä. Tämä usein 9 numeroa käsittävä numerosarja olisi ehkä hyvä opetella oikein ulkoa.

Opintosuunta – Valitsemasi opinnot

Orientoivat viikot – Fuksisyksysi kaksi ensimmäistä viikkoa, joiden aikana tulet hukkumaan informaatiotulvaan. Onneksi tuutorisi ovat auttamassa!

Osakunta – Voi liittyä kuka vaan ja siellä voi tavata oman kotipaikkakunnan muita opiskelijoita. Voit liittyä oman paikkakuntasi osakuntaan tai siihen, joka järjestää parhaat bileet.

Peducablogi – Peduca ry:n oma blogi.

Peduca ry – Luokanopeopiskelijoiden sekä yleistä ja aikuiskasvatustiedettä opiskelevien yhteinen ainejärjestö, jolla on ikää jo huimat 43 vuotta. Meitä yhdistää kasvatustieteen lukeminen pääaineena.

Peducan uudet haalarimerkit. (c) Riikka Helminen
Peducan uudet haalarimerkit. (c) Riikka Helminen

Perioditauko, väliviikko – Jokaisen yliopiston periodin välissä oleva viikko, jonka aikana ei järjestetä opetusta (tenttejä saattaa olla). Leppoisammin kutsuttuna väliviikko.

Phenomena ry – Ainejärjestö luokanopettajaopiskelijoille, joilla on pääaineenaa kasvatuspsykologia.

Pub Pete – Gustavus Rexin vieressä sijaitseva pubi, joka on opiskelijoiden keskuudessa suosittu kuppila. Toimii lähes poikkeuksetta Rexissä järjestettävien kokousten jatkopaikkana.

Reflektointi – Taito, joka käyttisläisen on hyvä oppia mahdollisimman pian.

Sitsit – Akateeminen pöytäjuhla. Valehtelematta yliopiston paras juttu. Opit kyllä.

SOOL ry – Suomen opettajaksi opiskelevien liitto. SOOL järjestää hukeita tapahtumia, tarjoaa hyvää ruokaa ja pitää huolta opeopiskelijoiden eduista!

SPECIA ry – Ammattijärjestö kasvatustieteilijöille. Opiskelijajäsenyys kannattaa! Tarkasta mitä etuja saat liittyessäsi.

Speksi – Tiedekunnan opiskelijoiden kerran vuodessa järjestämä, huikea musiikkinäytelmä höystettynä vahvasti improvisaatiolla. Speksissä tajuat, kuinka lahjakkaiden ihmisten parissa oikeasti elätkään. Jokaisella tiedekunnalla on oma speksinsä. Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan speksi kulkee nimellä Käyttiksen speksi

SYL ry – Suomen ylioppilaskuntien liitto. Tänä vuonna liittoa puheenjohtaa peducalainen Marina Lampinen, jee!

Talvipäivät – SOOLin järjestämä, kaikille Suomen opeopiskelijoille suunnattu viikonlopun yli kestävä tapahtuma. Talvipäiviä sopii kuvaamaan vain yksi sana: legendaarinen. Tätä ei kannata missata. Vuonna 2014 Talvipäiville suunnataan Joensuuhun.

Tekstiilarit ry – Käsityönopettajiksi opiskelevien ainejärjestö.

Turvallisen tilan periaatteet – Kaikki Conduksen tapahtumat noudattavat turvallisen tilan periaatteita.

Tuutorit – Täällä sinua varten! Pidämme sinusta parempaa huolta kuin tiedätkään.

UniCafe – UniCafe on taivaan lahja, josta saat opiskelijaystävällisellä hinnalla lämpimän aterian. Sopii myös nirsoille, sillä tarjolla on useita vaihtoehtoja. Maksamalla HYYn jäsenmaksun omistat osan Unicafesta.

Unicafe
UniCafe – yliopisto-opiskelijan ruokapaikka.

Unisport – Yliopiston kuntosali. Salin lisäksi Unisportilla on kattavia ryhmäliikuntapalveluja ja erilaisia liikuntakursseja. Unisport toimii jokaisella kampuksella. Keskustakampuksella voit liikkua sekä hallintorakennuksella että Porthaniassa.

Uusi ylioppilastalo – Uudelta löydät Alina-salin lisäksi muun muassa eri osakuntien tiloja sekä joidenkin muiden tiedekuntien klustereita. Uudella ylioppilastalolla sijaitsee myös HYY:n keskustoimisto, josta voit noutaa opiskelijakorttisi.

Vanha ylioppilastalo – Täällä sijaitsevat muun muassa Vanhan kuppila sekä hieno juhlasali, jossa saatetaan pitää esimerkiksi vuosijuhlia.

Vappu – Opiskelijan lempijuhla. Varaudu ylioppilaslakilla ja säähän sopivalla varustuksella.

Viikin normaalikoulu, Norssi – Luokanopeopiskelijoille tuttu paikka syksyllä havainnointien ja keväällä opetusharjoittelun merkeissä. Täällä tulet itkemään stressistä, kuolemaan työtaakkaan, turhautumaan tulostimiin, nauramaan hysteerisesti omille tuntisuunnitelmillesi ja huokaisemaan syvään helpotuksesta, kun harjoittelu on vihdoin ohi. Ehkä tulet myös oppimaan jotain.

Vuosijuhlat – Hienoimmat pöytäjuhlat, joihin tulet opiskelujesi aikana osallistumaan.

Office 365 – Yliopiston sähköposti. Voit saada oman helsinki.fi -sähköpostitilisi jo ennen opintojen alkua. Kannattaa käyttää, sillä suurin osa opettajista lähettää sähköpostia vain tähän osoitteeseen.

WebOodi – Sähköinen alusta kurssi-ilmoittautumisille. Täältä löydät myös kurssivaatimukset ja tenttikirjallisuuden. Opettele käyttämään. (Tuutorit auttavat, ei kannata vielä stressata.

YTHS – Opiskelijoiden terveydenhuoltosäätiö. Halpa ja hyvä.