Fuksien ABC

AD-tunnukset: Yliopiston käyttäjätunnuksesi. Tarvitset sen käyttääksesi yliopiston it-palveluja ja saat sen tietotekniikkakeskus Helpdeskin sivuilta.

Ainejärjestö: Yhteinen järjestö saman pääaineen opiskelijoille. Ainejärjestö järjestää tapahtumia sekä tekee tärkeää edunvalvontatyötä.

Akateeminen vartti – Tarkoittaa, että luennot ja ryhmät alkavat aina 15 yli, jos toisin ei ole erikseen ilmoitettu. Tentit alkavat usein tasalta.

AKK ry – Aikuiskasvatuksen Kilta. Opiskelijajärjestö, johon yleisen ja aikuiskasvatustieteen opiskelijoiden kannattaa liittyä.

Aleksandria: Kaisa-talon yhteydessä oleva oppimiskeskus. Täältä löydät 340 tietokonetta, joita voit käyttää yliopiston AD-tunnuksilla. Osoite on Fabianinkatu 28. Lisätietoja Aleksandriasta löydät täältä.

Alina-sali: Uuden ylioppilastalon kolmannessa kerroksessa oleva juhlasali. Erinomainen sijainti sitsaamiselle! Mannerheimintie 5A.

Appro: Approssa kierrellään erilaisissa baareissa ja kerätään suorituskorttiin leimoja ostetuista juomista. Kyseessä on siis leikkimielinen ”tutkinnon suorittaminen”, josta todistukseksi saa haalarimerkin. Helsingissä isoimmat approt ovat syksyllä järjestettävä Limeksen appro ja keväällä Helsinginkadun appro.

Athena: Yliopiston rakennus, joka sijatsee osoitteessa Siltavuorenpenger 3.

Aurora: Yliopiston rakennus, joka sijatsee osoitteessa Siltavuorenpenger 10.

Avajaiskarnevaalit: Yliopiston starttaus uuteen lukuvuoteen. Täältä voit ostaa kasapäin haalarimerkkejä ja tutustua HYYn järjestöihin. Avajaiskarnevaalit järjestetään vuosittain keskustakampuksella.

Avoin yliopisto: Avoimessa yliopistossa voit opiskella (melkein) mitä vain, maksua vastaan. Kesäisin Helsingin yliopiston avoimen yliopiston kurssit ovat kuitenkin tutkinto-opiskelijoille ilmaisia.

Conddoori: Juuri remontoitu opiskelijatila, joka sijaitsee Minervan 1. -kerroksessa ja on opiskelijoille tarkoitettu avoin hengailu-, kokous- ja päikkäritila. Sohvia ja kahvia!

Condus – Kasvatustieteellisen tiedekunnan tiedekuntajärjestö, jonka jäsen sinäkin olet oman ainejärjestösi kautta! Condus järjestää tapahtumia ympäri vuoden ja valvoo kasvisopiskelijan etua tiedekuntamme päätöksenteossa. Lue lisää täältä!

Dekaani: Yliopiston tiedekunnan johtaja. Kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaanina toimii tällä hetkellä kasvatustieteen professori Johanna Mäkelä.

Didacta – Ruotsinkielisten kasvatustieteilijöiksi opiskelevien ainejärjestö.

Domus Gaudium: Eli Domma. ”Kolmas ylioppilastalo”, jossa sijaitsee kerhotila Gustavus Rex. Suunnista osoitteeseen Leppäsuonkatu 11.

Ebe ry – Varhaiskasvatusta opiskelevien ainejärjestö.

Edari: HYYn edustajisto, ylioppilaskunnan korkein päättävä elin, joka koostuu 60 opiskelijajäsenestä eli edaattorista. Edustajisto päättää mm. ylioppilaskunnan budjetista, joten sen päätöksillä on suuri vaikutus jokaiseen opiskelijaan. Edaattorit valitaan kahden vuoden välein parillisina vuosina vaaleissa, joissa jokainen ylioppilaskunnan jäsen on äänioikeutettu. Tutustu edustajistoon täällä!

Edunvalvonta: Edunvalvonta on opiskelijatoimintaa, millä valvotaan opiskelijoiden etuja. Edunvalvonnalla siis varmistetaan, että asiat yliopistolla sujuvat niin kuin pitääkin, eivätkä opiskelijat joudu kohtaamaan epäoikeudenmukaista kohtelua. Edunvalvontaa tehdään niin ainejärjestöjen, tiedekunnan kuin koko ylioppilaskunnan tasolla.

Ennakkopiknik – Fukseille tarkoitettu tapahtuma juuri ennen opiskeluajan alkua elokuussa. Tarkoituksena tavata muita fukseja ja tuutoreita hengailun ja tutustumisen merkeissä, kannattaa tulla!

Erikeepperi ry – Erityispedagogiikan opiskelijoiden ainejärjestö.

ESN – Erasmus Student Network, yhdistys, joka järjestää tapahtumia Helsinkiin saapuville vaihto-opiskelijoille. ESN:n kautta tapaat helposti ulkomaalaisia vaihtareita.

Frank: Palvelu, jonka kautta muun muassa saat opiskelijakorttisi. Muista hyödyntää Frankin tarjoamia opiskelija-alennuksia ja etuuksia, jotka on koottu Frankin nettisivulle. Frankin sovelluksen lataamalla saat opiskelijakortin myös kännykkääsi.

Fuksi – Ensimmäisen vuoden opiskelija, eli sinä! Nauti, koska vuosi hurahtaa hurjalla vauhdilla ohi.

Fuksiaiset: Tapahtuma, jossa fuksit kiertelevät järjestöjen pitämillä rasteilla ja pitävät hauskaa teeman mukaisesti pukeutuneina. Parasta joukkuetta odottaa palkinto. Tätä et halua missata!

Fuksiseikkailu: HYYn järjestämä maan suurin fuksitapahtuma kaikille Helsingin yliopiston fukseille. Fuksiseikkailussa joukkueet keräävät pisteitä HYYn järjestöjen pitämiltä rasteilta ympäri Helsinkiä.

Gustavus Rex: Koko Conduksen käytössä oleva kerho- ja kokoustila, jossa järjestetään bileitä, illanistujaisia, jatkoja sekä kokouksia. Rexillä viihdyt varmasti! Löytyy Domus Gaudiumilta, osoitteesta Leppäsuonkatu 11. Täältä löydät tarkemmat saapumisohjeet!

Haalarit – Opiskelijan turkoosi univormu. Eri koulutusohjelmien opiskelijat tunnistaa eri värisistä haalareista.

Hallinnon opiskelijaedustaja: (tuttavallisesti halloped) on opiskelija, joka edustaa opiskelijoita yliopiston päätöksenteossa. Hallinnon opiskelijaedustajan tehtävänä on tuoda opiskelijoiden näkemykset ja mielipiteet esiin eri toimielimissä.

Helka: Helsingin Yliopiston kirjaston yhteinen tietokanta ja lainausjärjestelmä. Helkan kautta voi etsiä ja varata mm. kurssikirjoja.

Helsingin Normaalilyseo –  Helsingin keskustassa sijaitseva harjoittelukoulu.

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu – Viikissä sijaitseva harjoittelukoulu.

HOPS: Henkilökohtainen opintosuunnitelma eli suunnitelma siitä, mitä kursseja aiot suorittaa milloinkin. Hops täytetään Sisuun.

HY: Helsingin yliopistosta käytettävä lyhenne.

HYAL ry – Helsingin yliopiston ainejärjestöläiset. Hyalin edustavat pitävät ainejärjestöjen puolta ylioppilaskunnassamme.

HYY: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Me kaikki kuulumme siihen. Suomen vanhin ja suurin ylioppilaskunta. HYYnalla on yli 250 järjestöä eli jokaiselle jotakin!

JOO: Joustava opinto-oikeus. Jos haluat opiskella Helsingin yliopiston ulkopuolella , sinun on haettava joustavaa opinto-oikeutta. JOO-opinnot ovat opintoja, joita ei löydy Helsingin yliopistosta, mutta haluat sisällyttää ne tutkintoosi. Hakemuksiin vastataan pääsääntöisesti JOO.

Kaisa-talo: Helsingin yliopiston pääkirjasto, josta löydät kurssikirjoja. Kaisassa on myös runsaasti opiskelijatiloja.

Kasvatustieteellinen tiedekunta – Meidän tiedekuntamme, joka sijaitsee Siltavuorenpenkereellä.

Kielikeskus: Yliopistossa kielten ja puheviestinnän opetus tapahtuu kielikeskuksessa. Täällä voit englannin ja ruotsin lisäksi opiskella monia muitakin kieliä, tutustu tarjontaan täällä! Sijaitsee osoitteessa Fabianinkatu 26.

Kopeda ry – Kotitalousopettajiksi opiskelevien ainejärjestö.

Kurssi-ilmoittautuminen: Kursseille ilmoittaudutaan Sisussa. Tuutorisi opastaa sinua Sisun käytössä. Apua on saatavissa myös Sisu-tuutoreilta! Lue Sisusta lisää täältä!

Käyttis: Etenkin vanhemmat opiskelijat saattavat puhua käyttiksestä ja käyttisläisistä muistellen aikaa, kun tiedekunnan nimi oli vielä käyttäytymistieteellinen eikä kasvatustieteellinen. Ei oo käyttistä, käytän silti.

Käsitys ry – Käsityönopettajiksi opiskelevien ainejärjestö.

Minerva: Yliopiston rakennus, joka sijaitsee osoitteessa Siltavuorenpenger 5. Minervasta löydät esimerkiksi oppimiskeskuksen, Unicafen ja Conddoorin. Minervassa sijaitsee myös tiedekunnan kanslia. Oppimiskeskuksessa on ryhmätyötiloja, hiljainen tila ja tietokoneita.

Minerva-tori – Siltavuorenpenkereellä, Minerva-rakennuksessa sijaitseva uudenlainen, toiminnallisuutta ja erilaisten teknologioiden opetuskäyttöä tukeva oppimisympäristö.

MOK: Minervan oppimiskeskus, josta löydät tilaa niin hilaiselle työskentelylle kuin ryhmätöiden työstämiselle. MOK on tällä hetkellä remontissa (päivitetty: 16.5.2023)

Moodle: Sähköinen oppimisalusta. Täältä löydät monien kurssien materiaalit.

Nyyti: Edistää ja tukee opiskelijoiden henkistä hyvinvointia sekä elämänhallintakykyä. Nyyti ylläpitää nettiryhmiä ja chatteja, jotka koskevat erilaisia opiskelijan arkeen ja elämään liittyviä aiheita. Lisätietoja täältä.

OAJ – Opetusalan ammattijärjestö, johon opeopiskelijat kuuluvat SOOLin kautta.

Office365: Yliopiston sähköpostisi (eli etunimi.sukunimi@helsinki.fi). Saat sen käyttöösi hankittuasi AD-tunnukset Helpdeskistä. Office365 avulla saat sähköpostin lisäksi ilmaiseksi käyttöösi myös muut Office-pakettiin kuuluvat ohjelmat.

Olivia: Siltavuorenpenkereen Minerva-rakennuksessa (Siltavuorenpenger 5) sijaitseva UniCafen ravintola.

Opintopiste, op, noppa: Jokaisen kurssin laajuus määritellään opintopisteillä. Kurssin suoritettuasi saat opintopisteet omaksesi. Yksi opintopiste vastaa noin 27 opiskelutuntia.

Opintotuki – Tilillesi tupsahtanut rahasumma, jonka vuoksi joka kuukauden toinen päivä alat kuumeisesti odottamaan seuraavan kuukauden ensimmäistä päivää.

Opiskelijakortti: Kortti, jolla todistat olevasi opiskelija. Saat alennuksia ainakin opiskelijaruuasta ja matkoista. Opiskelijakorttiisi tarvitset joka vuosi uuden lukuvuositarran todisteeksi siitä, että olet läsnäoleva opiskelija. Opiskelijakortin voit tilata täältä ja lukuvuositarran noutaa HYY:n palvelupisteeltä! Monet käyttävät opiskelijakortin sijasta mobiililaitteille ladattavaa Frank appia!

Opiskelijanumero: Numero, jolla opiskelijat erotetaan toisistaan. Löytyy opiskelijakortistasi sekä Sisusta. Opiskelijanumeroasi kysytään esimerkiksi tenttitilanteissa sekä kurssitöitä palautettaessa. Tarvitset opiskelijanumeroasi usein, joten se kannattaa opetella ulkoa.

Orientaatioviikot – Fuksisyksyn kaksi ensimmäistä viikkoa, joiden aikana hukut informaatiotulvaan ja vietät hauskoja hetkiä tuutoreiden johdolla.

OSA ry – One Step Ahead on kasvatustieteellisen tiedekunnan ensimmäinen kansainvälinen ainejärjestö.

Osakunta: Yhteisö, johon voi liittyä kuka vaan ja jossa voi tavata oman kotipaikkakunnan muita opiskelijoita. Voit liittyä oman paikkakuntasi osakuntaan tai siihen joka järjestää parhaat bileet. Lisätietoa täältä.

Phenomena ry: Ainejärjestö kasvatuspsykologian opintosuunnassa opiskeleville.

Porthania: Osoitteessa Yliopistonkatu 3 sijaitseva rakennus. Porthaniasta löydät Unicafen (jossa myös kiva terassi). Täällä järjestetään kaikki tiedekuntatentit.

Psychologicum: Yliopiston rakennus, joka sijaitsee osoitteessa Siltavuorenpenger 1.

Päärakennus: Helsingin yliopiston päärakennus osoitteessa Fabianinkatu 33. Päärakennuksessa on kasvatustieteellisen tiedekunnankin tiheästi hyödyntämä suuri luentosali sekä UniCafe.

Reflektointi – Taito, joka kasvatustieteilijän on hyvä oppia mahdollisimman pian.

Siltavuorenpenger: Kasvatustieteilijän koti. Oma kampuksemme, jolle löytyy monta lempinimeä – Penger, Penksu, Penkka, Siltis… Siltavuorenpenger sijaitsee Kruununhaassa korkealla paikalla – mäen ja rappusten kapuaminen palkitaan kauniilla näkymällä Siltavuorensalmen yli.

Sisu: Yliopiston järjestelmä, jossa voit suunnitella opintojasi, etsiä tietoja kursseista sekä ilmoittautua kursseille. Lue Sisusta lisää täältä! Sisuun pääset tästä linkistä.

Sitsit: Akateeminen pöytäjuhla, jossa saat ruokaa, juomaa ja laulaa juomalauluja. Sitsejä ei kannata missata, sillä niistä puhutaan pitkään ja hartaasti!

Sivistys – Rexin kanssa samassa rakennuksessa sijaitseva hengailutila ja sauna, mikä on vuokrattavissa erilaisia juhlia kuten sitsejä tai pikkujouluja varten.

SKOL: Suomen Kasvatustieteiden Opiskelijoiden Liitto on alkuvuodesta 2018 perustettu Suomessa opiskelevien kasvatustieteilijöiden yhteistyöjärjestö. Liiton tehtävänä on kehittää yhteistyötä eri kaupunkien kasvatustieteiden opiskelijoiden välillä sekä vahvistaa kasvatustieteilijöiden brändiä työmarkkinoilla.

SOOL ry: Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto ry. Kaikkien Suomen opeopiskelijoiden etuja ajava liitto. OAJ:n eli Opettajien ammattijärjestön opiskelijajärjestö. SOOLiin kuuluvat opettajaopiskelijoiden ainejärjestöt. SOOLin jäsenenä saat paljon mahtavia etuja ja esimerkiksi supersuositut Talvipäivät halvempaan hintaan! Lisätietoa täältä.

SPECIA ry – Ammattijärjestö kasvatustieteilijöille. Opiskelijajäsenyys kannattaa! Tarkista, mitä etuja saat liittyessäsi.

Speksi: Opiskelijoiden itse tekemä musikaali, joka rakentuu osittain improvisaation varaan. Näytöksen ajan yleisö voi osallistua näytelmän kulkuun ”omstart!”-huudoin. Speksiin voi osallistua monin tavoin, kuten käsikirjoittamalla, näyttelemällä, maskeeraamalla tai vaikka lavastamalla.

SYL: Suomen ylioppilaskuntien liitto. Myös meidän ylioppilaskuntamme HYY on SYL:in jäsen.

Talvipäivät: Opeopiskelijoiden suurin tapahtuma, joka kannattaa ehdottomasti kokea! SOOLin Talvipäivät järjestetään vuosittain helmikuussa ja ne keräävät samaan kaupunkiin lähes pari tuhatta opeopiskelijaa eri puolelta Suomea. Talvipäiville saa osallistua myös Yleisen ja aikuiskasvatustieteen opiskelijat, jotka ovat Peducan jäseniä! Lisätietoa täällä.

Tiedekunta: Helsingin yliopisto koostuu 11 tiedekunnasta. Meidän tiedekuntamme on kasvatustieteellinen tiedekunta.

Tiedekuntaneuvosto: Tiedekuntaneuvosto on tiedekunnan ylin päättävä toimielin. Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa päätösvaltaa käyttää 18-jäseninen tiedekuntaneuvosto, johon kuuluu kaikkien henkilöstöryhmien sekä opiskelijoiden edustajia. Tiedekuntaneuvoston puheenjohtajana toimii dekaani.

Tuutorit – Vanhemman vuosikurssin opiskelijoita, jotka pitävät fukseista huolta.

Turvallisemman tilan periaatteet – Säännöt, joita kaikki Conduksen alaiset järjestöt noudattavat.

UniCafe: Hyvää safkaa, hyvään hintaan (opiskelijakortilla lounas 2,85-2,95€). Lähin on Siltavuorenpenkereen Olivia, mutta myös kaikki kaupungin 23 muuta Unicafea ovat käytössäsi. UniCafen lisäksi olet oikeutettu käyttämään muitakin opiskelijahintaisia ravintoloita, esimerkiksi Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston sekä osakuntien opiskelijaravintoloita.

Unigrafia: Yliopistopaino. Täältä voit ostaa tulostussaldoa. Tulostaminen tapahtuu matkakortin tai opiskelijakortin kautta yliopiston tiloissa. Linkki saldokauppaan.

UniSport: Opiskelijoille suunnattuja liikuntapalveluja tarjoava yritys. Kuntosalien lisäksi Unisportilla on kattavia ryhmäliikuntapalveluja ja erilaisia liikuntakursseja. Unisport toimii jokaisella kampuksella ja istuu opiskelijankin budjettiin!

Uusi ylioppilastalo: HYYn omistuksessa oleva ylioppilastalo. Uusi ylioppilastalo sijaitsee osoitteessa Mannerheimintie 5. Siellä sijaitsee esimerkiksi osakuntien ja järjestöjen tiloja, HYYn palvelutoimisto sekä perinteinen sitsien ja monien muiden kekkereiden tapahtumapaikka Alina-sali (käynti A-rapun kautta).

Vanha ylioppilastalo – Täällä sijaitsevat muun muassa hieno juhlasali, jossa saatetaan pitää esimerkiksi vuosijuhlia.

Vuosijuhlat: Akateemisen juhlaperinteen kirkkain tähti! Ei kannata jättää väliin minkään järjestön vuosijuhlia, varsinkaan Conduksen.

Ylioppilaskunta: Ylioppilaskunta tuo yhteen kaikki yliopiston opiskelijat. Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaa kutsutaan tuttavallisemmin lyhenteellä HYY. Ylioppilaskunta valvoo opiskelijoidensa etua, valitsee opiskelijaedustajia yliopiston vaikuttamisen paikoille, järjestää tapahtumia sekä tarjoaa palveluita yliopiston opiskelijoille.

YTHS: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on paikka, jonka edullisia terveydenhoitopalveluita olet oikeutettu käyttämään maksettuasi Kelalle opiskelijan terveydenhoitomaksun.

Advertisement