Peducan lukuvinkit VAKAVA-kokeeseen

On jälleen se aika keväästä kun uudet VAKAVA-materiaalit julkaistaan, ja tulevat kasvatustieteilijät aloittavat pääsykoeurakkansa. VAKAVA-materiaalin pänttääminen voi tuntua stressaavalta ja ajoittain hankalalta, mutta oikealla lukutekniikalla tieto jää päähän ja ovet yliopistoon aukeavat. Peduca on tänä keväänä koonnut VAKAVA-kokeen selättäneiden parhaat lukuvinkit koitokseen, joita noudattamalla tuleva opiskelijatoverimme voi astella pääsykoesaliin itsevarmana ja hyvin valmistautuneena.

Nämä vinkit koskevat vain kirjallista VAKAVA-koetta, ja luokanopettajaksi hakevan onkin hyvä tutustua VAKAVAn jälkeen myös soveltuvuuskoevinkkeihin, jotka julkaistaan sivuillamme myöhemmin keväällä. Yleiseen ja aikuiskasvatustieteeseen hakevan sen sijaan kannatta muistaa, että VAKAVAn ollessa ainut pääsykoe, sisäänpääsyyn vaadittava pistemäärä on aikaisempina vuosina ollut hyvin korkea, joten kaikki paukut kannattaa keskittää vain tähän puristukseen.

  • Aikatauluta. VAKAVA-materiaaleihin perehtymiseen varattu aika on vain hieman yli kuukauden. Tämä merkitsee sitä, että aika on käytettävä tehokkaasti ja suunnitelmallisesti, jotta materiaali tulee käsitellyksi alusta loppuun perusteellisesti. Peducalaiset vinkkaavat, että lukusuunnitelma kannattaa tehdä kalenterin kanssa siten, että jokaiselle artikkelille on varattu tarpeeksi aikaa, ja lopuksi mieluiten vielä joitakin päiviä kertaukseen ja kokonaisuuden hahmottamiseen. Väliin pitää muistaa sijoittaa myös lepopäiviä! Lukusuunnitelmasta saa ja pitää joustaa, koska materiaalissa on väistämättä helpompia ja toisaalta aikaa vaativimpia osioita. Tärkeintä on kuitenkin, että koko materiaali ehditään käsitellä huolellisesti.
  • Löydä oma tekniikkasi. Eri ihmisille sopivat erilaiset lukutyylit, ja onkin tärkeää, että tarkkailet itse millä tekniikalla tunnet oppivasi parhaiten. Yksi suosituimmista tyyleistä vaikuttaa olevan se, että teksti luetaan aluksi kerran läpi perehtymättä yksityiskohtiin sen tarkemmin, jotta saadaan jonkunlainen kokonaiskäsitys sen sisällöstä. Tämän jälkeen aloitetaan varsinainen pänttääminen. Mieti, mitkä ovat artikkelin tärkeimmät asiat. Kirjoita muistiinpanoja, käsitekortteja tärkeimmistä käsitteistä, vuosilukulistoja, tee aikajanoja, tai vaikka juliste seinälle jossa ovat artikkelin pääpointit. Erityisesti jos kirjallinen koe on ainut pääsykokeesi, et myöskään voi laiminlyödä yksityiskohtien opettelua. VAKAVAssa on aina kysytty osassa kysymyksissä myös nippelitietoa, ja nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ainakin usein mainitut vuosiluvut, prosentit tai henkilöt kannattaa opetella. Artikkelit voi sisäistää vasta tarpeeksi monipuolisen pänttäämisen jälkeen, joten jokainen artikkeli kannattaa lukea mahdollisimman monta kertaa eri tekniikoita käyttäen. Koska koe sisältää myös soveltavampia tehtäviä, on hyvä miettiä miten eri artikkelit liittyvät toisiinsa ja miten laittaisit ne ns. keskustelemaan keskenään.
  • Testaa omaa osaamistasi. Vaikka istuisit kirjan äärellä aamusta iltaan, se on täysin turhaa, ellet todella opi omasta tekemisestäsi jotain. Lukiessa kannattaa välillä laittaa kirja kiinni ja muistella mitä juuri opit. Hyvä tekniikka on myös tehdä itselleen jokaisesta artikkelista kysymyksiä, ja sitten mielessään vastata niihin kirja ja muistiinpanot kiinni. Tärkeimmistä käsitteistä kannattaa tehdä käsitekortit ja opetella ne, ja merkittävimmät tutkimustulokset opetella kutakuinkin ulkoa.
  • Tutustu vanhoihin pääsykokeisiin. Erityisen tärkeää jos haet ensimmäistä kertaa. Tämä auttaa sinua hahmottamaan minkä tyylisiä asioita kokeessa kysytään, ja miten syvällisesti sinun todella pitää tuntea materiaali. Aiempina vuosina kokeiden kysymyksissä on myös ollut havaittavissa pientä kikkailua sanajärjestyksissä tai synonyymien käytössä, joten tässäkin mielessä mitä paremmin tunnet materiaalin, sitä vahvemmilla olet. Ensikertalaiselle on tärkeää myös tutustua kokeen vastauslomakkeeseen, jottei sen käyttöä joudu turhaan stressaamaan kokeessa. Tulosta mahdollisuuksien mukaan vaikkapa muutama vastauslomake ja opettele viivoittimen kanssa täyttämään lomaketta oikein. Tällaiset pienetkin asiat antavat itsevarmuutta koetilanteessa ja vähentävät turhaa stressiä.
  • Turhaa työtä ei ole. Pääsykokeisiin lukiessa kannattaa muistaa, että oikotietä ei kannata käyttää. Luovutusmieliala kannattaa unohtaa heti alkuunsa, eikä lukiessa kannata missään vaiheessa kuvitella, että voi jättää jonkun tietyn asian vähemmälle, tai kokonaan opettelematta – se kostautuu kokeessa. VAKAVA-kokeessa myös aikaraja kokeeseen tuo omat paineensa, joten mitä itsevarmempana ja paremmin lukeneena voit astella kokeeseen, sen tyynempänä voit pysyä myös hankalimpien kysymysten äärellä, ja napata ne pisteet, jotka huonommin lukeneemmilta menevät sivu suun.
  • Pysy motivoituneena.  Lukuaikana tulee väistämättä myös huonompia päiviä, ja hetkiä kun tekisi mieli heittää koko materiaalinivaska takkaan palamaan. Tällöin kannattaa muistuttaa itseään siitä, miksi alun perin päätit hakea. Seikkaile yliopiston sivuilla, tutustu opiskelijajärjestöjen tapahtumiin ja katso vaikka instagramista kuvia hashtagilla #peduca42, ja ajattele sitä, että tämän kokeen selätettyäsi myös sinä tulet säteilemään iltapuvussasi tai pikkutakissasi Peducan ensivuoden vuosijuhlilla. Muutaman kuukauden ponnistelu tuottaa tuloksia joita et voi mitata rahassa.
  • Koepäivänä: Pysy rauhallisena ja itsevarmana. Tekemäsi työ ei ole ollut turhaa ja koetilanne kannattaa ajatella tilaisuutena päästä näyttämään miten hyvin osaat. Muista ottaa kokeeseen lyijykynä, henkilöllisyystodistus ja mahdollisesti myös viivotin, jos tarvitset sitä avuksi vastauslomakkeen täyttämiseen. Keskity pääsykoesaliin pääsyä odottaessa vain omaan tekemiseesi. Älä anna muiden panikoinnin tai puheiden vaikuttaa itseesi, koska tiedät itse, että osaat.

Peduca toivottaa tuleville kasvatustieteilijöille tsemppiä ja jaksamista kevään urakkaan – syksyllä nähdään!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s