Viiniä & Valitusta -illan yhteenveto

Mistä Viiniä & Valitusta -illassa keskusteltiin?

Phenomenan ja Peducan Viiniä ja Valitusta –ilta järjestettiin 26.11.2015. Illan teemaksi valittiin Iso Pyörä, sillä se koettiin olevan ajankohtainen ja samalla epäselvyyksillään kysymyksiä herättävä. Paikalle saapui sekä henkilökuntaa että opiskelijoita molemmista ainejärjestöistä.

Isoa Pyörää on Käyttiksessä pyöritetty jo jonkin aikaa, ja silti monelle aihe saattaa kaikessa korkealentoisuudessaan olla epäselvä. Iso Pyörä tarkoittaa Helsingin yliopiston tasolla tapahtuvaa uudistusta tutkintorakenteissa. Pääasiallisesti luokanopettajaopiskelijoille tämä tarkoittaa sitä, että paljoakaan ei muutu koulutuksen pätevyysvaatimusten takia, mutta yliopiston tasolla voidaan sanoa muutoksen koskevan kaikkia ja kokonaisvaltaisesti. Ison Pyörän uudistusten astuessa voimaan on kandidaatin tutkinto laajentunut kattavaksi opintokokonaisuudeksi, jonka jälkeen maisterivaiheen opinnot saa vapaammin valita omien kiinnostuksenkohteiden mukaan. Eli simppelisti sanottuna; kandi on iso kakku, jonka päälle saa valita kuorrutuksen ja kirsikan koon oman maun mukaan. Luokanopet eivät pääse sen suuremmin muutoksesta vapaavalinnaisuuden osalta hyötymään, mikäli haluaa säilyttää tutkinnon pätevyysehdot.

Viiniä ja Valitusta -illan aiheena olikin luokanopettajaopiskelijoiden tulevaisuuden näkymät. Sekä henkilökunta että paikalla olleet opiskelijat ilmaisivat huolensa tulevasta uudistuksesta ja esimerkiksi sen monen mielestä liian pikaisesta valmistelusta. Tällä hetkellä käynnissä olevat Ison Pyörän suunnitteluprosessit ovat edenneet myös siihen vaiheeseen, että nyt valitaan opinto-ohjelmien sisältöjä.

Käyttikselle, kuten muillekin tiedekunnille , on annettu raamit suunnittelulle ja esimerkiksi on täytynyt pohtia, miten kandidaatin opintojen opinto-ohjelmat valitaan. OKL totesi valinneensa professioon pyrkivän mallin ohjelmien muodostamiselle, mikä tarkoittaa sitä, että polut ovat jaettu neljään: luokanopettajille, lastentarhanopettajille, ”asiantuntijoille” eli yleisen ja aikuiskasvastustieteen opiskelijoille sekä käsityötieteen ja kotitaloustieteen yhdistetty ohjelma.

Illan aikana keskusteltiin myös tulevista muutoksista koulutukseen. Iso Pyörä on nähty kauaskantoisesti jo syksyllä voimaantulevia tutkintovaatimuksia tehtäessä, joten voidaan todeta, ettei opintojen rakenne sen suuremmin luokanopettajaopiskelijoilla muutu, vaan jo nyt opiskellaan moduuleissa.

Keskustelu oli läpi illan kiihkeää ja esille nousi myös ajankohtaisuutensa takia myös luokanopettajien arkeen iskeneet säästöt ja resurssipula tiedekunnassa ja OKL:n hallinnossa. Jo valmiiksi Helsingin yliopiston säästöt ovat näkyneet rekrytointikieltona. OKL:n asiat olivat jo aiemmin henkilöstöpulan takia rempallaan, ja nyt tilanne tulee kärventämään opiskelijoiden sieluja vielä enemmän työtilanteen tiukentuessa. Keskustelussa korostui kärsivällisyyden ja omatoimisuuden toive, sillä säästöpaineet tulevat kasvamaan ensi vuonna.

Hallintohenkilöstön puuttuessa opetushenkilökunta joutuu ottamaan myös hallinnollisia töitä itselleen, mikä saattaa ilmetä viivästyneinä tuloksina, hitaina sähköpostivastauksina ja harmitteluina. Tärkeää onkin, että opiskelijat toisivat esille edunvalvojilleen tilanteita, joissa säästöt haittaavat opintoja tai aiheuttavat jopa etenemisesteitä. Näiden tilanteiden hoitaminen on helpompaa, kun epäkohdat nähdään mahdollisimman pian.

Laita edunvalvojallesi viestiä vaikkapa Conddoorin Glitterboksissa!

Teksti: Joanna Lukkarila

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s