Mikä on Iso Pyörä?

Iso Pyörä pyörii nyt lujaa

Iso Pyörä pyörii kovaa vauhtia. Mikä se on ja mitä se tarkoittaa yksittäiselle opiskelijalle? Tiedekunta järjestää Iso Pyörä -pop up -tapahtuman torstaina 22.10. klo 13.00–14.30 Minerva-torilla.

Mikä on Iso Pyörä?

Iso Pyörä on Helsingin yliopistossa käynnistynyt koulutusuudistus, jonka tavoitteena on laajemmat kandiohjelmat. Koulutusohjelmia olisi vähemmän kuin nykyään erillisiä hakukohteita eri oppiaineisiin. Jokainen opiskelija kuuluisi kandi-, maisteri- tai tohtoriohjelmaan. Kandi- ja maisteriohjelmien sisäänotoksi on ehdotettu vähintään 40 hlö/vuosi. Näin ollen pienet oppiaineet joko yhdistettäisiin toisiin oppiaineisiin tai lakkautettaisiin kokonaan.

waggon-wheels-336528_1920

Mikä on laaja-alainen kandi?

Kandiohjelmat muodostuvat tulevaisuudessa yhdestä tai useammasta tieteenalasta, oppiaineesta tai sisältökokonaisuudesta. Kandiohjelman sisällä opiskelijan opiskeluala tarkentuu opintojen kuluessa. Kandiohjelma antaisi siten riittävän perusosaamisen useisiin maisterikoulutuksiin ja myös alan asiantuntijatehtäviin työelämässä. Opinnot olisivat siis tutkinnon alkuvaiheessa yleissivistäviä kyseiseltä tieteenalalta.

Kandiohjelman jälkeen opiskelija olisi mahdollisuus siirtyä useampiin maisteriohjelmiin etukäteen ilmoitettujen periaatteiden mukaisesti. Opiskelijan ei tarvitsisi hakea uutta tutkinnonsuoritusoikeutta. Kandidaatin tutkinnon jälkeen on myös mahdollista siirtyä työelämään ja myöhemmin hakeutua johonkin maisteriohjelmaan.

Muutokset käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa

Käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa on jo tällä hetkellä paljon yhteisiä opintoja erityisesti opettajankoulutuslaitoksen sisällä. Yleisen ja aikuiskasvatustieteen opinnot istuvat uuteen laaja-alaisempaan kandiohjelmaan melko hyvin.

Minkä verran opintoja on mahdollista yhdistää ilman, että kandidaatin tutkinnosta tulee yleissivistävä alakohtaisen tiedon kustannuksella? Jäävätkö pienemmät oppiaineet muutoksissa isompien jalkoihin?

Huoli onkin, että yliopistotutkinnon alkuvaihe muodostuu toiseksi lukioksi toisen perään. On kuitenkin huomattava, että yliopistossa on paljon sellaista, mitä tulee uudistaa eikä Iso Pyörä -uudistukset eivät ole suoraa seurausta hallituksen linjaamista koulutusleikkauksista vaan pyörä on lähtenyt liikkeelle jo aiemmin. Muutoksia ei kuitenkaan tule tehdä vain muutoksen vuoksi. Siksi on aina hyvä kysyä, miksi jotain tehdään ja mikä on tavoite.

Käyttäytymistieteellinen tiedekunta järjestää Minerva-torilla torstaina 22.10. Iso pyörä -pop up -tapahtuman klo 13.00-14.30. Tapahtumassa käsitellään valmisteilla olevia muutoksia ja tilaisuudessa on mahdollisuus keskustella tulevasta uudistuksesta.

Lisätietoja Flammasta.

 

Koonneet: Ville Halonen ja Netta Metsäaho

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s