Club Vegestylezin kevään reseptit

Kevään 2015 Club Vegestylez -illoissa on kokkailtu monenlaisia kasvisruokia aina kiinalaisen keittiön herkuista kotimaisiin villivihanneksiin.

Vuoden ensimmäisessä vege-illassa valmistettiin vegaanista kiinalaista ruokaa. Tämä mausteinen munakoisoannos lämmitti mukavasti kylmänä tammikuun iltana! Herkulliset raaka-aineet itämaisiin ruokiin löydät parhaiten aasialaisista ruokakaupoista, mutta myös hyvin varustetuista marketeista voi ostaa vastaavat ainekset.

Mausteista vegaanista munakoisoa (2 annosta)

Ainekset:
1 munakoiso kuutioiksi pilkottuna
1 sipuli kuutioituna
Thai basilikaa hienonnettuna
Seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä
Hienonnettua inkivääriä
1 ruokalusikallinen sokeria tai palmusokeritahnaa
1 lusikallista sambal oelek -tahnaa
soijakastiketta
2 dl tomaattimurskaa
1 ruokalusikallinen riisiviinietikkaa
punaista chiliä
suolaa
1 dl vettä
kevätsipulia

Kuumenna 2-3 ruokalusikallista seesamiöljyä pannulla ja lisää paloiteltu munakoiso. Lisää ripaus suolaa ja pippuria. Paista keskilämmöllä kunnes munakoiso kypsyy, noin 5-8 minuuttia. Laita sivuun.

Kuumenna samalla pannulla kaksi ruokalusikallista öljyä ja paista sipuli. Lisää kypsä sipuli munakoison joukkoon.

Kuumenna samalla pannulla kaksi lusikallista öljyä. Lisää valkosipuli ja inkivääri. Kun valkosipuli alkaa ruskistua, lisää tomaattimurska, sokeri, sambal oelek, soijakastike, riisiviinietikka ja vesi. Kypsennä keskilämmöllä noin kymmenen minuuttia, lisää sitten munakoisot ja sipulit ja kypsennä viiden minuutin ajan.

Sekoita joukkoon hienonnettu thai basilika ja tarjoa riisin kanssa, koristele hienonnetulla kevätsipulilla.

 ———-

Maaliskuun kasvisruokaillassa nautiskeltiin maukasta maa-artisokkakeittoa. Keittoruoat syntyvät vaivattomasti ja edullisesti, ja niihin kannattaa käyttää kauden kasviksia.

Maa-artisokkakeitto (4-6 annosta)

Ainekset:
1 kg maa-artisokkia
1 iso, jauhoinen peruna (esim. Rosamunda)
2 shalottisipulia
1 valkosipulinkynsi
nokare voita tai oliiviöljyä
½ litraa vettä
2 dl kermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa ja pippuria

Kuori ja pilko maa-artisokat ja peruna. Laita palat kylmään veteen estääksesi niitä tummumasta.

Hienonna sipulit ja valkosipuli ja kuullota niitä voissa miedolla lämmöllä. Lisää maa-artisokka, peruna ja vesi, ja keitä kypsäksi. Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.

Lisää kerma ja tuorejuusto ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä.

Maista ja mausta tarvittaessa.

Tarjoa hienonnettujen yrttien tai rucolan kanssa. Lisäkkeeksi sopii esimerkiksi vastaleivottu leipä.

20150304_185928

  ———-

Kevään viimeisessä Club Vegestylez -illassa kokattiin keväistä kvinoaa sekä uunissa paahdettua myskikurpitsaa. Keväisin kannattaa hyödyntää kauden kasviksia, kuten parsaa, sekä kokeilla esimerkiksi nokkosia, jotka ovat erittäin ravinteikkaita ja keväisin parhaimmillaan! Mikäli nokkosia ei ole saatavilla, voi ne korvata tuoreella tai pakastetulla pinaatilla.

Kvinoaa ja kevätkasviksia (6 annosta)

Ainekset:
3 dl kvinoaa
6 dl vettä
1 nippu parsaa
2 dl keitettyä nokkosta tai pinaattia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria ja yrttejä maun mukaan
oliiviöljyä paistamiseen

Huuhtele kvinoa huolellisesti siivilässä kylmällä vedellä.

Hienonna ja kuullota sipulit kattilassa tilkassa oliiviöljyä, kaada sitten joukkoon huuhdeltu kvinoa ja vesi. Mausta suolalla ja pippurilla ja keitä noin 20 minuutin ajan.

Keitä toisessa kattilassa vesi ja ryöppää nokkosia muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä.

Pilko parsat parin sentin pituisiksi paloiksi ja ryöppää niitäkin muutama minuutti kiehuvassa vedessä.

Kun kvinoa on valmista, sekoita joukkoon nokkoset ja parsat. Tarkista maku ja mausta lisää tarvittaessa. Tarjoa vihersalaatin ja paahdettujen kurpitsalohkojen kanssa.

 

Paahdettu myskikurpitsa (6 annosta)

Ainekset:
2 myskikurpitsaa
oliiviöljyä
suolaa
kanelia
pippuria
chilijauhetta

Lohko ja puhdista kurpitsat. Asettele lohkot uunivuokaan, kaada päälle oliiviöljyä ja mausta.

Pyörittele kurpitsalohkoja siten, että ne peittyvät mausteisiin kauttaaltaan.

Paista 250-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan tai kunnes kurpitsat ovat täysin pehmenneet.

20150427_195133

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s