Peducalehden haastattelussa Nasima Razmyar (sd.)

Esittele itsesi lyhyesti.

Olen afgaanitaustainen helsinkiläinen ja pakolainen, jolle Suomi antoi uuden elämän ja mahdollisuuden kasvaa tämän yhteiskunnan jäseneksi. Tällä hetkellä työskentelen eduskunnassa viestintäsihteerinä, ja aiemmin olen tehnyt töitä mm. maahanmuuttajanaisten parissa. Olen kaupunginvaltuutettu ja opetuslautakunnan jäsen.

Nasima Razmyar

Nasima Razmyar (sdp)

Mitä ajattelet nykyisestä opintotukijärjestelmästä? Muuttaisitko sitä?

Opintotuen ensisijainen tehtävä on turvata opiskelijan toimeentulo, ei toimia koulutuspolitiikan välineenä. Huoltajakorotus opiskeleville vanhemmille auttaisi heikoimmassa asemassa olevia lapsiperheitä. Asumislisästä voisi tehdä ympärivuotisen.

Mikä on koulun tärkein tehtävä?

Koulun tärkein tehtävä on antaa lapselle turvallinen ympäristö kasvaa ihmiseksi, joka kunnioittaa ympärillä oleviaan, uskoo omiin mahdollisuuksiinsa toimia yhteiskunnassa ja jolla on välineet kehittyä ja kehittää itseään täysivaltaiseksi kansalaiseksi.

Miten kehittäisit Suomen koulujärjestelmää?

Kouluyhteisöjen vahvistaminen luo turvalliset olosuhteet käydä koulua ja työskennellä siellä. Koulu on yhteisö ja lapset ja nuoret sen tasa-arvoisia jäseniä. Lapset tulee ottaa jo varhain pienin askelin mukaan koulussa tehtäviin arkisiin päätöksiin. Opetuksen ja oppimiskulttuurin modernisointia tarvitaan, mm. teknologia on otettava luontevasti mukaan koulutyöhön. Tasa-arvoiset mahdollisuudet käydä koulua ja laadukas opetus ovat peruskoulun peruskivi.

Onko Suomen koulujärjestelmä mielestäsi tasa-arvoinen?

Suomalainen peruskoulu on yksi maailman tasa-arvoisimpia. Erot oppimistuloksissa ovat kuitenkin alkaneet kasvaa alueiden välillä, tyttöjen ja poikien sekä maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä. Tähän on jatkossa kiinnitettävä yhä enemmän huomiota. Koko koulutusuran tasa-arvoisuus taataan maksuttomalla koulutuksella ja sillä, että koulutusasteelta toiselle pääsee aina etenemään.

Onko opettajan palkka liian pieni, liian suuri vai sopiva?

Poliitikko ei päätä palkoista, niistä neuvotellaan muissa pöydissä. Kuntapoliitikko päättää koulujen määrärahoista ja kuntapoliitikkona haluan korostaa, että lomautukset ovat myrkkyä koulutukselle. Opettajille on taattava mahdollisuus kouluttaa itseään ja tehdä töitään oman etiikkansa mukaan.

Tulisiko luokkakokoja mielestäsi rajoittaa/pienentää?

Kysymys opetusryhmien koosta on tasa-arvokysymys, sillä opetusryhmien koossa voi olla jopa yli kymmenen oppilaan välisiä eroja kuntien välillä. Ryhmäkokojen pienentäminen antaa opettajille mahdollisuuden ohjata enemmän henkilökohtaisesti oppilasta, lisää työrauhaa ja keskittymistä oleelliseen eli oppimiseen ja oppimisen tukemiseen. OKM:n nyt kunnille myöntämät ryhmäkokorahat ovat askel oikeaan suuntaan. Pitkällä aikavälillä työtä ryhmäkokojen rajaamiseksi lainsäädännöllä on kuitenkin jatkettava.

Millaisena näet kasvatustieteilijöiden tulevaisuuden työmarkkinoilla?

Tulevaisuuden työmarkkinoilla tulee korostumaan vahvuus yhdistellä tietoa, osata jalostaa sitä sekä ymmärtää ihmisten ja organisaatioiden toimintaa. Generalistikasvatustieteilijät ovat asiantuntijoita juuri edellä mainituissa ja kykenevät siksi vastaamaan moniin työelämän kohtaamiin haasteisiin ja tarttumaan niihin.

Mikä arvo on kasvatustieteellä yhteiskunnassamme?

Hyvä päätöksenteko perustuu tutkittuun tietoon. Koulutus ja varhaiskasvatus on niin merkittävä osa lastemme elämää, että sen, jos minkä, pitää perustua tutkittuun tietoon. Tasa-arvoisten mahdollisuuksien luominen kaikille lapsille tarvitsee taakseen tutkittua tietoa siitä, miten varhaiskasvatus ja koulutus voidaan tarjota laajoille joukoille, mutta huomioiden jokaisen lapsen yksilöllisyys.

Miksi peducalaisen pitäisi äänestää juuri sinua?

Olen kasvanut sisään suomalaiseen yhteiskuntaan, mutta maahanmuuttajana minulla on kyky katsoa Suomea myös ulkopuolisen silmin. Näen upean maan, jonka hienoutta ei kuitenkaan saa pitää itsestäänselvyytenä. Suomen on jatkossakin oltava maa, jossa ihmisen tausta ei saa määrittää tämän tulevaisuutta. Mahdollisuus hyvään elämään, koulutukseen ja työhön on oltava kaikkien ulottuvilla. Uskon vakaasti, että Suomen menestyskulku jatkuu, kunhan ihmiset voivat hyvin ja jokaisesta välitetään. Olen ehdolla eduskuntaan, jotta Suomi näyttäytyy tulevaisuudessa tasa-arvoisena, inhimillisten arvojen yhteiskuntana.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s