Peducalehden haastattelussa Mari Rantanen (ps.)

Esittele itsesi lyhyesti.

Olen Mari Rantanen 38-vuotias äiti, ensihoitaja, sairaanhoitaja, omaishoitaja, poliisin perustutkinnon suorittanut Perussuomalainen varavaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Helsingistä. Työskentelen tällä hetkellä ensihoitajana Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Vapaa-aikaani vietän perheen, ystävien, politiikan ja rescuekoiratoiminnan parissa. Lisätietoja http://www.marirantanen.fi

Mari Rantanen (ps.)

Mari Rantanen (ps.)

Mitä ajattelet nykyisestä opintotukijärjestelmästä? Muuttaisitko sitä?

Mielestäni opintotuen tulorajat tulisi poistaa. Ainoa kriteeri pitäisi olla kertyvät opintopisteet. Kaikki tulo, joka opiskelijalle tulee, kiertää takaisin verotuloina sillä ansiot menevät suoraan kuluttamiseen. Tällä voitaisiin myös keventää Kelan työntekijämäärää ja tämä olisi yksi konkreettinen ehdotus vähentää turhaa byrokratiaa. On väärin ”pakottaa” opiskelija ottamaan lainaa vain siksi, että hänellä ei ole mahdollisuutta saada avustuksia vaikka vanhemmiltaan.

Mikä on koulun tärkein tehtävä?

Koulun tehtävä on mielestäni sivistää ja kasvattaa lasta yhdessä vanhempien kanssa antamalla sellaiset tiedot, taidot ja henkiset kyvyt, joilla lapsi kasvaa vastuuntuntoiseksi ja perussivistyksen omaavaksi aikuiseksi.

Miten kehittäisit Suomen koulujärjestelmää?

Joskus tuntuu, että olisi hyvä katsoa taaksepäin ja arvioida mitä ennen tehtiin oikein. Toki peilaan asiaa omaan kaukaiseen peruskouluaikaani, mutta silloin vielä oli toimiva luokanvalvojasysteemi, tukiopetusta tarpeen mukaan, luokkakoot järkeviä sekä terveydenhuolto, terapiapalvelut ja kuraattoritoiminta vahvasti integroituna opetukseen. Lapset eivät tippuneet kyydistä samaan tahtiin kuin nykyään. Huolestuttavana pidän myös sitä, että jo päiväkoti-ikäisille pidetään tulos- ja kehityskeskusteluja. Lapsen ei tarvitse tehdä tulosta vaan olla lapsi, joka oppii joka päivä uutta.

Onko Suomen koulujärjestelmä mielestäsi tasa-arvoinen?

En ole perehtynyt asiaan kovin syvällisesti, mutta ainakin siihen pyritään varmasti kaikilla tasoilla. On selvä, että jos meillä on pieni kyläkoulu, on opettajalla aikaa enemmän oppilasta kohden ja pääsääntoisesti melko rauhallinen ympäristö opettaa. Sen sijaan suurten kaupunkien varsin isot luokkakoot höystettynä monista eri kansallisuuksista lähtöisin olevilla lapsilla tekevät opettamisesta varmasti varsin haastavaa arkea. Tällöin on suurempi riski sille, että jotkut alueet ovat huomattavasti haastavampia ja aiheuttavat eriarvoisuutta eri koulujen osalta.

Onko opettajan palkka liian pieni, liian suuri vai sopiva?

Yliopistotutkinnon suorittaneille varmasti aivan liian pieni verraten vaikka lääkäreiden palkkaan. Työmäärä ja vastuu on kuintekin suurempi kuin mitä työstä maksetaan. Me sairaanhoitajat olemme suurin piirtein saman arvostuksen piirissä palkallisesti.

Tulisiko luokkakokoja mielestäsi rajoittaa/pienentää?

Luokkakokojen tulisi olla sellaisia, että opetuksen laatu on mahdollista pitää korkeana ja oppilailla on mahdollisuus oppia. Myös sillä oppilaalla, joka ei ole nopein oppija.

Millaisena näet kasvatustieteilijöiden tulevaisuuden työmarkkinoilla?

Toivottavasti emme näe sitä tilannetta, että kasvatustieteilijöitä ei tarvita, sillä silloin yhteiskuntamme on tilanteessa, jossa sivistystä ei enää arvosteta.

Millaisena näet kasvatustieteilijöiden tulevaisuuden työmarkkinoilla?

Kasvatustiede tuottaa yhteiskuntaamme arvokasta tutkimustietoa oppimisesta ja opettamisesta. Lisäksi kasvatustieteiden opetus tuottaa meille myös opettamisen ammattilaisia.

Miksi peducalaisen pitäisi äänestää juuri sinua?

Minusta saa edustajan, joka kuuntelee arjen ääntä ja pyrkii tuomaan lainsäädäntötyöhön hyvin käytännönläheisen näkemyksen. Tulisin edustajanakin olemaan tavoitettavissa ja haluankin kuulla eri alojen edustajien näkemyksiä runsaasti ennen kuin muodostan kantaani asioihin. Näin myös opetukseen ja kasvatustieteisiin liittyvien asioiden suhteen. Sitä paitsi mä olen kuulemma hyvä tyyppi :)

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s