Peducalehden haastattelussa Mai Kivelä (vas.)

Esittele itsesi lyhyesti.

Olen Mai Kivelä, Vasemmistonuorten pääsihteeri ja helsinkiläinen ympäristöaktivisti. Koulutukseltani olen Master in Environment and Development Lontoon yliopistosta sekä yhteisöpedagogi (AMK). Perheeseeni kuuluu Greenpeacella työskentelevä mies ja kolmivuotias lapsi. Olen mm. YK-liiton hallituksen jäsen ja pidän Vegaaninen versio –nimistä kasvisruokablogia. Olen punavihreä, eli politiikassani yhdistän ekologisen kestävyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoitteet.

Mai Kivelä

Mai Kivelä (vas.)

 

Mitä ajattelet nykyisestä opintotukijärjestelmästä? Muuttaisitko sitä?

Tuen pitäisi olla ennakoitavampaa ja vähemmän byrokraattista. Vastikkeellisuutta tulisi lieventää. Ennen kaikkea opintotuen tasoa tulisi nostaa. Opintorahan pitää riittää elämiseen – myös Helsingissä! Vasemmiston tavoitteena on 800 euroa kuukaudessa. Pitkällä aikavälillä tulisi siirtyä perustuloon.

Mikä on koulun tärkein tehtävä?

Kasvattaa osaavia ja ajattelevia kansalaisia, jotka muuttavat maailmaa paremmaksi! Opettaa kriittisyyttä ja halua ottaa vastuuta yhteiskunnasta ja toisistamme. Kasvattaa tasa-arvoon ja moninaisen elämän arvostamiseen.

Miten kehittäisit Suomen koulujärjestelmää?

Ei leikkauksia koulutukseen! Opiskelun maksuttomuus säilytettävä. Erityisopetuksen saaminen varmistettava kaikilla asteilla. Maksuttomat oppimateriaalit. Eriytetystä uskonnonopetuksesta kaikille yhteiseen etiikan, uskonnon ja elämänkatsomuksen opetukseen. Normikriittisyyteen (mm. sukupuoliroolien purkaminen) ja demokratia- ja yhdenvertaisuuskasvatukseen panostettava.

Onko Suomen koulujärjestelmä mielestäsi tasa-arvoinen?

Suomalainen yhtenäinen peruskoulu on vasemmiston ajama menestystarina ja yksi parhaista tavoista ehkäistä luokkayhteiskuntaa. Koulujärjestelmä on suhteellisen tasa-arvoinen, mutta sitä uhkaa maksullisuus, liika kilpailu ja leikkaukset. Koulutuksen on oltava kaikkien saatavilla ja jakoa eri maineisiin kouluihin tulee estää.

Onko opettajan palkka liian pieni, liian suuri vai sopiva?

Tietääkseni sopiva. On erittäin hienoa ja arvokasta, että Suomessa kaikki opettajat ovat korkeakoulutuksen saaneita kasvattajia. Palkan lisäksi opettajien ylikuormittamista täytyy vähentää ja tukea jaksamiseen on oltava saatavilla.

Tulisiko luokkakokoja mielestäsi rajoittaa/pienentää?

Kyllä. Yksilöllisen oppimisen sekä hyvän oppimis- (ja opettajien työskentely-)ympäristön varmistamiseksi on syytä määritellä maksimiryhmäkoot lailla.

Millaisena näet kasvatustieteilijöiden tulevaisuuden työmarkkinoilla?

Kasvattajia tarvitaan aina, eikä tulevaisuuden automatisaatio ja robosaatio voi viedä töitä kasvattajilta, sillä ihmiskontaktin tärkeyttä kasvatuksessa ei voi korvata.

Mikä arvo on kasvatustieteellä yhteiskunnassamme?

Hyvä, mutta pitäisi olla korkeampi. Kasvatus on yksi tärkeimmistä ammateista, sillä kasvattajien käsissä ovat tulevat sukupolvet ja heidän asennoitumisensa maailmaan. Kasvattajat välittävät eteenpäin käsityksen ihmisten oikeuksista ja velvollisuuksista. Toivoisin, että yhteiskunnassamme kasvatustieteellä olisi korkeampi asema kuin esimerkiksi kaupallisella alalla. Tämä on myös tasa-arvokysymys, on muutettava sitä, että miesvaltaisia aloja automaattisesti arvotetaan korkeammalle kuin naisvaltaisia.

Miksi peducalaisen pitäisi äänestää juuri sinua?

Haluan, että yhteiskunnassamme jokainen voi kasvaa ja elää hyvää elämää. Kannatan tasa-arvoista yhteiskuntaa, jossa jokainen on yhtä arvokas. Haluan panostaa ympäristökriisin torjumiseen, sillä se on välttämätöntä meidän kaikkien tulevaisuuden vuoksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s