Peducalehden haastattelussa Benjamin Ellenberg (r.)

Esittele itsesi lyhyesti.

Olen 22-vuotias valtiontieteiden opiskelija Soc&Komilta yliopistolla. Syntyperäinen helsinkiläinen, kaksikielinen, Munkasta. Olen myös RKP-nuorten varapuheenjohtaja ja Helsingin nuorisolautakunnan jäsen.

Benjamin Ellenberg (r.)

Benjamin Ellenberg (r.)

Mitä ajattelet nykyisestä opintotukijärjestelmästä? Muuttaisitko sitä?

Nykyinen opintotukijärjestelmä on rikki. Järjestelmän rahoituspohjaa on ylläpidetty viime vuodet keksimällä uusia rajoituksia jotka rajaavat opiskelijoita tuen ulkopuolelle. Suomeen tulisi ottaa käyttää perustulo joka korvaisi myös opintorahan, jolloin myös perustulo vähenisi asteittain tulojen kasvaessa, toisin kuin opintotuki joka loppuu kuin seinään tiettyjen tulojen jälkeen. Asumislisä jäisi haettavaksi ja sen pitäisi paremmin vastata kotipaikkakunnan vuokratasoja, Helsingissä asumislisä ei tällä hetkellä ole riittävä.

Mikä on koulun tärkein tehtävä?

Mielestäni (perus)koulun tärkein tehtävä on opettaa nuorille tietoa ja taitoa jota me kaikki tarvitsemme yhteiskunnassa – lukemista, kieliä, matematiikkaa, kriittistä ajattelutapaa ja tiedon hankintaa. Se luo pohjan joilla koululaiset voivat kasvaa vastuullisiksi aikuisiksi ja ymmärtää ympäröivää maailmaa.

Miten kehittäisit Suomen koulujärjestelmää?

Yleissivistävä koulutus joka antaa kaikille lapsille tasavertaiset mahdollisuudet on hyvä arvopohja. Opetusmateriaaleissa pitäisi olla enemmän tietotekniikkaa jotta materiaali pysyy ajan tasalla. Ylioppilaskirjoituksissa pitäisi käyttää tietokoneita ja taustamateriaaleja, kokeiden pitäisi enemmän olla tiedon soveltamista kuin ulkoa oppimista. Oppisopimuskoulutuksia ja ei-teoreettisia ammattikoululinjoja pitäisi tarjota nykyistä enemmän jotta erilainen oppiminen otettaisiin paremmin huomioon. Opettajille pitäisi antaa selkeämmät toimintavaltuudet kaikilla oppiasteilla. Täten järjestyksen pitäminen luokissa olisi helpompaa. Valtion pitäisi antaa korvamerkittyä rahaa kunnille lisättyyn kieltenopetukseen.

Onko Suomen koulujärjestelmä mielestäsi tasa-arvoinen?

Ei täysin. Peruskoulussa pojat ovat valitettavan paljon tyttöjä jäljessä esimerkiksi lukemisessa. Suomalaisen koulujärjestelmän pitäisi pystyä paremmin tekemään sukupuolisensitiivistä työtä joka kitkisi sukupuolirooleja. Toinen haaste on että Suomi on jäljessä varsinkin Ruotsia kehitysvammaisten oppimisen tukemisessa.

Onko opettajan palkka liian pieni, liian suuri vai sopiva?

Lehtoreiden ja luokanopettajien peruspalkka on noin 2500 – 3000€ kuukaudessa joka on mielestäni ihan sopiva taso.. On kuitenkin tärkeä pitää kiinni siitä että opettajien palkka ei jää jälkeen. Palkkauksessa pitäisi olla enemmän kannustimia kursseilla ja koulutuksissa käymisessä. Palkkakehityksen ei pitäisi vain riippua työvuosista. Pätevyyden hankkimisen pitää edelleenkin näkyä palkassa, ehkä jopa nykyistä enemmän.

Tulisiko luokkakokoja mielestäsi rajoittaa/pienentää?

Se riippuu mielestäni paljon yksittäisestä luokasta. Sillä en kuitenkaan tarkoita ettei luokkakoko voisi koskaan olla ongelma. Kouluilla pitää olla riittävät resurssit vastata oman koulunsa haasteisiin, joista yksi voi hyvinkin olla liian suuri luokkakoko. En kuitenkaan haluaisi pelkästään tuijottaa oppilaiden määrää luokassa, joissakin luokissa esimerkiksi assistentin tarve voi olla paljon suurempi kuin luokkakoon pienentäminen.

Millaisena näet kasvatustieteilijöiden tulevaisuuden työmarkkinoilla?

Oma näppituntumani on että kasvatustieteilijöillä tulee olemaan monipuolisempi rooli tulevaisuuden työmarkkinoilla. Myös yksityisellä sektorilla tarvitaan monipuolisempaa osaamista kun liiketoiminnasta tulee monimutkaisempaa ja asiantuntijapainotteisempaa. Silloin tarvitaan varmasti enemmän isojen kokonaisuuksien ja ihmisten ymmärtäjiä, kuten juuri kasvatustieteilijöitä tai sosiologeja.

Mikä arvo on kasvatustieteellä yhteiskunnassamme?

Kasvatustiede antaa vastauksia ihmisten oppimisesta ja kehityksestä. Se on olennainen osa ihmiskäyttäytymisen ja oppimisen ymmärtämiseen. Se on toimivalle yhteiskunnalle erittäin tärkeää!

 

Miksi peducalaisen pitäisi äänestää juuri sinua?

Olen liberaali ja koulutusta priorisoiva nuori ehdokas. Haluaisin että eduskunnassakin olisi nuoria edustajia. Haluan kehittää ympäristönsuojelua, ylläpitää vapaamielisiä arvoja ja olla mukana ratkaisemassa talouden haasteita uhraamatta hyvinvointivaltiota.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s