Johtosäännön muutos

Johtosäännön muutos -tiedote

Johtosääntöuudistus uhkasi yliopistollista demokratiaa. Tiedekunnat olisivat menettäneet valtaansa muun muassa dekaanin valinnan vaikuttamiseen sekä tila-asioihin. Opiskelijat ja professorit ovat yksimielisesti osoittaneet olevansa pettyneitä sekä asiasisältöön, että asian tiedottamiseen ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Johtosäännön uudistus palautettiin uudelleen käsiteltäväksi ja sen sisältö pyritään saamaan määritetyksi ja hyväksytyksi huhtikuussa samaan aikaan muiden johtosäännön osa-alueiden kanssa.


1 § Johtosäännön tavoitteet ja soveltaminen
“Tämän johtosäännön tarkoituksena on luoda edellytyksiä valmistelun ja päätöksenteon avoimuudelle, vuorovaikutteiselle johtamiselle ja korkeatasoiselle hallinnolle yliopiston toimielimissä siten, että yliopisto pystyy hoitamaan tehtävänsä hyvin ja tuloksellisesti. Johtosääntöä on sovellettava niin, että näiden tavoitteiden toteuttamiseksi edistetään tasa-arvoa ja yliopiston yhteisöllisyyttä, henkilöstön ja opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia ja motivaatiota sekä yhdenvertaisuutta päätöksenteossa samalla kun vahvistetaan tutkimuksen ja opetuksen yhteyttä.”

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Helsingin yliopisto on uudistamassa johtosääntöään. Vaikka sääntöluonnostelman alussa luvataan tasa-arvon edistämistä, on kyse jostain muusta. Kyse on vallan keskittämisestä, jolloin nykyiseen malliin verrattuna opiskelijoiden ääni pienenisi merkittävästi. Muun muassa säännön mukaan tiedekuntien sijaan rehtori valitsisi dekaanit. Lisäksi on ehdotettu, että kampusneuvottelukuntia lakkautettaisiin, jolloin kampuskohtaisten tila-asioiden määrittäminen olisi rehtorin ja yliopiston johtokunnan  vastuulla. Yleisesti tiedekunta- ja laitosneuvoston tehtäviä on karsittu vanhaan verrattuna huomattavasti, muun muassa opiskelijavalinnat siirtyisivät pois tiedekunta- ja laitosneuvostoilta. Kysymykseksi herää, mihin nämä tehtävät siirtyvät ja miksi ne haluttaisiin siirtää jonnekin muualle.

Asiasta on noussut häly sen käsittelytavan vuoksi: riviopiskelijoita on tiedotettu uudistuksesta näennäisesti ja asian käsittelyä on kiirehditty: yliopiston hallitus ja muu johto ovat myöntäneet, että asian käsittelylle ei ole mitään takarajaa. Opiskelijoille annettiin mahdollisuus vaikuttaa jakamalla kommentointimahdollisuus Flammaan. Sivulla oli johtosäännösuudistuksen luonnos luettavissa, mutta esimerkiksi vertailua helpottavaa nykyistä sääntömuotoa ei ollut, eikä muutoksen käytännön vaikutuksia ollut purettu mitenkään. Aiheesta on jäänyt hivuttamisen maku.

Tämänhetkinen tilanne
Suuren konsistorin kokoontumisen jälkeen johtosääntöuudistusta käsiteltiin Helsingin yliopiston hallituksen kokouksessa 10.11., jolloin päätettiin sen tarvitsevan jatkoaikaa. Kokouksessa huomioitiin huoli siitä, että kaikki johtosääntöuudistukseen liittyvä materiaali olisi samaan aikaan käsittelyssä.

Hallituksen puheenjohtajan Jaana Husu-Kallio totesi myös kokouksessa, että ehdotusta olisi hyvä tarkistaa sen osalta, miten tiedekuntien ja laitosten henkilökunta ja opiskelijat osallistuvat prosessiin. Tavoitteena on saada johtosääntöuudistus käsiteltyä yhdessä tutkinto- ja oikeusturvajohtosäännön sekä vaalijohtosäännön kanssa huhtikuuhun mennessä.

Tiedote johtosääntöuudistuksen käsittelystä Flammassa.

Teksti: Jouni Vainio ja Minna Vasarainen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s