Superjouluruokaa! – Club Vegestylezin reseptejä

Joulukuun Club Vegestylez -illassa valmistettiin vegaaninen jouluateria. Vege-kinkun lisäkkeenä tarjottiin timjami-hunaja-punajuuria sekä raikkaita etikkakurkkuja. Jälkiruokana nautiskeltiin manteli-taateli-pakuri-pipareita. Pipariohjeen myötä päästiin myös tutustumaan kahteen tämän hetken kuumimmista superfoodeista: pakuriuutteeseen ja chia-siemeniin. Näillä resepteillä voit tuoda vaihtelua perinteiseen joulupöytään!

Club Vegestylez joulukuu 5

Vegetaarinen ”kinkku”. Kuva: Jasmine Gustafsson.

Vege-kinkku

4 dl vehnägluteenijauhoja
2 dl gramjauhoja (kikhernejauhoja)
1 rkl kasvisliemijauhetta
¼ tl suolaa
1 tl garam masalaa
2 tl savupaprikajauhetta
½ tl jauhettua inkivääriä
1 tl valkosipulijauhetta tai 1–2 valkosipulin kynttä raastettuna
½ dl soijakastiketta
½ dl oliiviöljyä
2 ½ dl vettä

Marinadi
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl tomaattipyrettä
½ dl vettä

  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Lisää öljy ja soijakastike veteen ja kaada jauhoihin (jos käytät tuoretta valkosipulia, raasta valkosipuli nesteen joukkoon). Sekoita ja vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan ja muotoile paistiksi.
  • Sekoita marinadin aineet ja kaada paistin päälle. Anna paistin marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.
  • Kääri paisti folioon ja paista 175-asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

(Chocochili-sivuston reseptiä mukaillen: alkuperäinen ohje.)

Uunipunajuuret. Kuva: Jasmine Gustafsson.

Uunipunajuuret. Kuva: Jasmine Gustafsson.

Uunipunajuuret

noin 3 punajuurta / henkilö

tuoretta timjamia
valkosipulia maun mukaan
hunajaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
(voit halutessasi lisätä muitakin yrttejä, esim. rosmariinia tai oreganoa, tuoreena tai kuivattuna)

  • Leikkaa punajuuret lohkoiksi ja aseta uunivuokaan.
  • Hienonna valkosipuli punajuurilohkojen joukkoon.
  • Lisää timjaminoksat, mausteet, hunaja ja oliiviöljy ja pyörittele punajuuria niin, että ne maustuvat kauttaaltaan.
  • Paista 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, tai kunnes punajuuret ovat kypsiä.

Etikkakurkut

1 tuore kurkku
½ dl etikkaa, esim. omenaviini- tai väkiviinaetikkaa
sokeria
suolaa
pippuria
(tuoretta tilliä hienonnettuna)

  • Kuori ja halkaise kurkku, koverra siemenet pois ja leikkaa n. puolen sentin paksuisiksi paloiksi.
  • Sekoita kulhossa etikka, sokeri, suola ja mausteet, ja lisää kurkunpalaset ja pyörittele ne maustetussa etikassa.
  • Anna maustua ja viilentyä jääkaapissa ainakin 10 min. ajan ennen tarjoilua.
Club Vegestylez joulukuu 1

Manteli-taateli-pakuri-pipareita. Kuva: Jasmine Gustafsson.

Piparkakut

Kuivat aineet
300 g mantelijauhoja
2 rkl chia-siemeniä
1 pussillinen piparkakkumaustetta
¼ tl laadukasta suolaa

Taatelitahna
1 dl vahvaa pakurihauduketta
4 rkl hunajaa
6-7 tuoretta taatelia

  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Valmista taatelitahna soseuttamalla taatelit pakurihaudukkeen ja hunajan kanssa sileäksi sauvasekoittimella.
  • Lisää tahna kuivien aineiden joukkoon, sekoita ja vaivaa huolellisesti.
  • Muotoile taikinasta litteitä piparkakkuja.
  • Paista piparkakkuja 100-asteisessa uunissa n. puolen tunnin ajan. Voit myös kuivattaa piparkakkuja matalassa lämpötilassa 40-asteisessa uunissa 12 tunnin ajan.

(Resepti: Maria Lönnqvist http://marialonnqvist.wordpress.com/)

Mikä ihmeen pakuri?

Pakurikääpä (Inonotus Obliquus) muodostaa pääasiassa koivujen, mutta myös muiden lehtipuiden rungoille hiilenmustan rosoisen pahkuran. Venäjällä ja Itä-Euroopassa pakurista on jo vuosisatoja valmistettu parantavaa juomaa ja käytetty ulkoisesti ihovaivoihin. Suomessa pakuriteetä juotiin pula-aikana kahvin ja teen asemasta “tikkateenä”.

Pakurikääpä sisältää suuren määrän antioksidantteja ja muita hyvinvointia edistäviä ainesosia. Pakurista on tullut uudelleen suosittu terveystee ja monipuolisesti immuunipuolustusta vahvistava rohdos.

Pakurikääpä on ansainnut Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2013 rohdoskasvin arvon.

(Lähde: http://www.ravintolisatiedotus.fi/blogi/pakurikaapa-vuoden-2013-rohdoskasvi)

Koonnut: Jasmine Gustafsson

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s