Makuja kaukaa idästä – Club Vegestylezin reseptejä

Marraskuun Club Vegestylez -illan teemana oli vietnamilainen ruokakulttuuri. Valmistimme riisipaperirullia, niille kaksi dippikastiketta, sekä maukasta kurpitsakeittoa. Rullien näpertely on hauskaa puuhaa, ja sopiikin esimerkiksi kaveriporukan illanistujaisiin, tarjoten samalla sekä syötävää että ohjelmaa. Kurpitsa-sieni-pähkinäkeiton makuyhdistelmät ja tekstuurit yllättävät, mutta sopivat kuitenkin loistavasti yhteen. Makoisa keitto tuo lämpöä viileneviin talvi-iltoihin ja raikkaat rullat taas vievät makumatkalle kesäisiin tunnelmiin. Ei mikään ihme, että riisipaperirullat tunnetaan myös nimellä ‘kesärullat’!

vegestylez (marraskuu) 2

Kuva: Jasmine Gustafsson.

Vietnamilaiset kesärullat

ohuita riisipaperiarkkeja (riisipaperia saa esimerkiksi aasialaisista ruokakaupoista)
ohutta riisivermiselliä
tuoreita kasviksia, esimerkiksi: kurkkua, porkkanaa, paksoita, paprikaa, pavunituja, avocadoa, kevätsipulia…
tuoretta korianteria ja minttua

  • Kypsennä riisinuudelit liottamalla niitä noin 3 min. ajan kuumassa vedessä. Valuta ja jätä odottamaan. Nuudelit voi maustaa esimerkiksi soijalla, kalakastikkeella tai vaikkapa perinteisellä Nuoc mam -kastikkeella.
  • Leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi ja tikuiksi, näin ne sopivat hyvin rullien sisään ja helpottavat niiden syömistä.
  • Laita isoon kulhoon kädenlämpöistä vettä ja upota riisipaperi kulhoon noin puoleksi minuutiksi. Kun riisipaperi on pehmennyt, nosta se lautaselle ja suorista.
  • Kasaa kasvikset, yrtit ja nuudelit paperin alaosaan (ei kuitenkaan aivan alareunaan) haluamassasi järjestyksessä.
  • Taita riisipaperin alareuna täytteiden päälle.
  • Käännä paperin reunat kohti keskustaa.
  • Rullaa mahdollisimman tiiviiksi, jotta täytteet eivät tipahda dipatessa ulos!

Perinteinen kastike vietnamilaisille rullille
(Nuoc mam)

1 valkosipulinkynsi
tuoretta chiliä maun mukaan
1/2 limen mehu
1 rkl sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta tai soijaa
1 dl vettä

  • Silppua valkosipuli ja chili aivan hienoksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Kastikkeeseen voi lisätä myös raastettua tuoretta inkivääriä, joka tekee kastikkeesta todella raikkaan!

Maapähkinävoikastike

4 rkl sokerioimatonta maapähkinävoita
2 rkl hoi sin -kastiketta
2 rkl sokeria (tai sen mukaan, kuinka makeaa hoi sin -kastiketta käytät)
1 dl vettä

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kurpitsa-sienikeitto

400g kurpitsaa
100g maapähkinöitä (liotettuna ja paahdettuna)
100g esimerkiksi siitakesieniä
1 suuri sipuli tai ½ purjoa
valkosipulinkynsi
öljyä pastamiseen
pippuria
suolaa/soijaa maun mukaan
tuoretta korianteria
(voit maustaa keittoa makusi mukaan esimerkiksi hoi sin -kastikkeella tai muilla mausteilla)

  • Kuori ja kuutioi kurpitsa.
  • Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä.
  • Lisää kattilaan kurpitsat, pähkinät ja sienet.
  • Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät ja keitä, kunnes kurpitsa kypsyy.
  • Mausta makusi mukaan ja viimeistele hienonnetulla korianterilla.
Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s