Club Vegestylez -reseptit syksyltä 2012

Peducan Club Vegestylezissa syyskuussa 2012 vietettiin intialaista iltaa. Parikymmentä peducalaista kokoontui Rexiin kokkaamaan mausteisia kasvisherkkuja Bollywood-musiikin säestyksellä. Illan aikana valmistettiin Aloo gobia ja Dal saagia, lisäkkeenä tarjottiin Raitaa, Naan-leipää ja riisiä. Jälkiruoaksi nautimme virkistävää Mangolassia.

Intialainen ruokakulttuuri on hyvinkin kasvispainotteinen, sillä uskonnollisista syistä suuri osa intialaisista ei syö lihaa eikä kalaa. Sopivia reseptejä löytyy siis kasvissyöjille vaikka millä mitalla. Vaikka monet intialaiset reseptit sisältävät lukuisia ainesosia, ei niiden valmistaminen lopulta ole kovin vaikeaa. Näitä herkkuja kannattaakin tehdä vaikka porukalla, niin ainesten pilkkominen sujuu joutuisasti ja nautiskelemaan pääsee nopeammin. Alla kahden kasvisillassa valmistetun kasvisruoan ohjeet.

Aloo gobi

Peruna-kukkakaalicurry (4 annosta)

3 rkl öljyä
1/2 tl sinapinsiemeniä
1 silputtu sipuli
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
200 g perunoita kuutioituna
1/4 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
1 1/2 tl Garam masalaa (intialainen maustesekoitus, joko kaupasta tai omatekemää)
4 kypsää tomaattia pilkottuna
1 iso kukkakaali (n. 1 1/4 kg) kukinnot erotettuna
1 tl sokeria
1 1/4 dl vettä
suolaa oman maun mukaan

  • Kuumenna öljy isossa pannussa miedolla lämmöllä.
  • Lisää sinapin siemenet, laita kansi päälle ja odota kunnes siemenet alkavat poksahdella.
  • Lisää sipulit, valkosipulit ja perunat ja ruskista kevyesti.
  • Lisää kurkuma, jeera ja garam masala, ja paista muutamia sekunteja.
  • Lisää sitten tomaatit ja sekoita hyvin.
  • Lisää kukkakaalin kukinnot sokeri ja vesi.
  • Nosta lämpö kohtalaiseksi ja hauduta 15 min, tai kunnes vihannekset ovat kypsiä.
  • Mausta suolalla.

Aloo gobi – kukkakaalicurry.

Dal saag

Linssi-pinaattimuhennos (4 annosta)

225 g ruskeita tai vihreitä linssejä
2–3 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
currynlehtiä
1/4 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua jeeraa
n. 3 cm palanen tuoretta inkivääriä raastettuna
2 vihreää chiliä ilman siemeniä pilkottuna
100 g kokonaisia pakastettuja pinaatinlehtiä (sulatettuna)
5 kevätsipulia silputtuna
suolaa maun mukaan

  • Laita linssit kattilaan ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Anna hautua.
  • Kuumenna loppumaustamista varten öljy pienessä kattilassa.
  • Lisää sinapinsiemenet, peitä kattila ja anna siementen poksahdella.
  • Sekoita joukkoon currynlehdet, kurkuma, jeera, inkivääri ja chili ja kaada seos sen jälkeen keitettyjen linssien sekaan.
  • Lisää ruokaan pinaatti ja kevätsipuli ja keitä pari minuuttia. Mausta suolalla.

Dal saag – linssi-pinaattimuhennos.

Mikä ihmeen Club Vegestylez?

Kasvisruokailu on eettistä, ilmastoystävällistä, edullista ja terveellistä puuhaa. Peducan Club Vegestylez -illoissa kokkaillaan yhdessä kasvisruokia, kuunnellaan musiikkia ja nautitaan kivojen opiskelukavereiden seurasta. Samalla tehdään hyviä valintoja ympäristön kannalta.

Ensimmäinen Vegestylez-kokkailuilta järjestettiin tammikuussa 2010, ja sai samana keväänä jatkoa toisen ja kolmannen muodossa. Keväällä 2012 Peducan ympäristövastaavat herättivät kasvisruokakokkailut taas henkiin, silloin valmistettiin kasvis-susheja. Suosittuja kokkailuiltoja järjestetään varmasti jatkossakin.

Teksti: Jasmine Gustafsson
Reseptit muokattu Löytöretki Intian keittiöihin –kirjan ohjeista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s