Sosiaaliturvan heikentäminen ei ole oikea tapa motivoida nuoria kouluttautumaan

Peduca on seurannut 2.8. alkanutta keskustelua sosiaaliturvan tason kytkemisestä koulutusasteeseen. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen esitti, että sosiaaliturvan tason pitäisi riippua siitä, onko sen saaja suorittanut vähintään toisen asteen tutkinnon.

Ylen uutinen aiheesta löytyy täältä: OAJ:n puheenjohtaja: Sosiaaliturvan taso kytkettävä koulutuksen suorittamiseen sekä OAJ:n tiedote täältä: Kouluttautumisella oltava vaikutus sosiaaliturvan tasoon. Myös Suomen opettajaksi opiskelevien liitto SOOL on ottanut osaa keskusteluun: Nuorille taattava riittävät tukitoimet ja mahdollisuus kouluttautua.

Luukkaisen ehdotus on ajattelematon ja ongelmia yksinkertaistava. Se, että nuori ei hakeudu toisen asteen opintoihin, ei aina johdu laiskuudesta tai siitä, ettei tämä haluaisi kouluttautua, vaan taustalla saattaa olla monenlaisia tekijöitä ja ongelmia.

Erilaisten ihmisiä eriarvoistavien ”rangaistusmenetelmien” sijaan tulisi keskittyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin koulutuspaikkoja lisäämällä, uudistuksilla, jotka lisäisivät nuorten motivaatiota ja kiinnostusta jatko-opintoja kohtaan sekä panostamalla esimerkiksi nuorten mielenterveystyöhön. Juurikin tällaisilla asioilla ”on yhteys muun muassa työllistymiseen, työuran pituuteen, terveyteen ja sosiaaliturvan tarpeeseen”, joihin Luukkainen pyrkii ehdottamallaan uudistuksella vaikuttamaan.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Kuva: Yle.

Teksti: Jasmine Gustafsson

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s